kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Mart 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"İşsizlik rakamları sürpriz olmadı"

AA
Giriş Saati : 16.03.2009 16:56
Yeni Haber
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, işsizlik oranındaki artış ile ilgili olarak, ''Aralık rakamları bizim için çok çok sürpriz olmadı'' dedi...
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, işsizlik oranındaki artış ile ilgili olarak, ''Aralık rakamları bizim için çok çok sürpriz olmadı. Talep daralması olarak bize yansıyan bu küresel krizin, işsizliği artıracağını ve istihdam sorununu doğuracağını, sürpriz olmayan bir gelişme olarak değerlendiriyoruz'' dedi.

Türkiye İş Kurumu Bursa İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen mesleki eğitim programlarına katılanlara sertifikalarını vermek üzere düzenlenen törene katılan Çelik, törenin ardından gazetecilerin işsizlik oranındaki artış ile ilgili sorularını yanıtladı.

Küresel ekonomik krizin, Türkiye'de özellikle talep daralması ve sanayide kapasite kullanımını düşürmesi şeklinde yansımalarının olacağını gerek TBMM kürsüsünde, gerekse tüm açıklamalarında ifade ettiklerini belirten Çelik, bu yansımaların istihdama da etkilerinin olacağının bilindiğini söyledi.

Çelik, işsizlik rakamının Aralık 2007'de 10,6, Aralık 2008'de ise 13,6 olduğunu, bu rakamlara bakıldığında yüzde 3'lük artışın yaşandığının görüldüğünü kaydetti. İş gücüne katılım oranında ise yüzde 1,5'lik bir artış olduğunu, bunun da göz ardı edilmemesi gerektiğini ifade eden Çelik, geçen yıla göre 400 bin kişinin daha iş gücüne katıldığını ve bunun sevindirici bir gelişme olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

''Aralık rakamları bizim için çok çok sürpriz olmadı. Talep daralması olarak bize yansıyan bu küresel krizin işsizliği artıracağını ve istihdam sorununu doğuracağını, sürpriz olmayan bir gelişme olarak değerlendiriyoruz. Bakın aralık ayında 293 bin kişi de istihdam edilmiş. Bu da önemli bir rakam. Küçümsenecek bir rakam değil.''

Ülke genelinde mevsimsel bir sorunun da yaşandığını, yaza doğru özellikle hizmet ve tarım sektöründeki gelişmelerin bu oranın artışını değil düşüşünü sağlayacağını anlatan Çelik, ekonomik krizin yansımalarının dünyanın her tarafından aynı olduğunu, dünyadaki finans ve talep daralmasının bir sonucu olarak herkesi etkilediğini söyledi.

MESLEKİ EĞİTİMİN ÖNEMİ

Bakan Çelik, mesleki eğitimin bu dönemde alınmasının önemine değinerek, şöyle devam etti:

''Çünkü kriz geçtiği zaman nitelikli insan sorunu problem olacak. Aynı zamanda, vatandaşımız meslek eğitim kursuna giderek, 330 TL'lik bir imkan da elde etmiş oluyor. Bu süreci böyle geçirmeye çalışıyoruz. Ayrıca kısa çalışma ödeneğini de yaygın bir şekilde uygulamaya başladık. Mevcut istihdamı da koruma konusunda attığımız adımlar var. Bu konuyu seçim döneminde ele alarak, bir politik ortama çekenlere de buradan sesleniyorum; alınması gereken önlemler, istihdamı artırma önlemleridir. Onları aldık. İstihdamı koruma önlemlerini de hayata geçirdik.
İşsiz olan vatandaşlarımıza da mesleki eğitim veriyoruz. Bu vatandaşlarımıza bir miktar ücret de vermekteyiz. ÖTV ve KDV konusunda da hükümetimizin almış olduğu ve bugün yürürlüğe giren düzenlemeler var. Bu düzenlemeler, özellikle otomotiv sektöründeki daralmaya çözüm teşkil etmesi açısından çok önemlidir.''

''YAPILMASI GEREKENLERİN HEPSİ YAPILIYOR''

Hükümetin her alanda dinamik bir duruş ve çözüm sergilediğine dikkati çeken Çelik, kendilerinden kaynaklanmayan bir durum varsa bunu iç politika malzemesi yapmanın ve farklı şekillerde yorumlamanın da doğru olmadığını ifade etti.

Çelik, çözüm konusunda attıkları adımların çok sağlıklı olduğunu, o nedenle bu konuda yapılan değerlendirmelerin sorumluluk içinde yapılması gerektiğini dile getirerek, şunları kaydetti:

''Sihirli bir çözümü olan varsa çıkıp demesi gerekiyor. Dünyada talebi artırıcı önlemi söyleyecek varsa yalnız biz değil herhalde dünyada heykelini dikerler. İçinde bulunduğumuz ve yaşanılan süreç çok ciddi. Dünya, bununla 12 trilyon dolarlık paketler açarak, çözüm bulmaya çalışıyorlar. Yine Türkiye'de de çok ciddi çabalar gösteriliyor. Yapılması gerekenlerin hepsi yapılıyor. Fakat dışardan suyun durulması tüm ekonomiler için bir ana çıkış noktasıdır.''

Bakan Çelik, törende Vali Şahabettin Harput ve İŞKUR Genel Müdürü Namık Ata ile birlikte programa katılan kişilere sertifikalarını verdi.
Bu arada, Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin MR, Sintigrafi Görüntüleme merkezleri ve Dahiliye Yoğun Bakım Ünitesi'nin açılışları da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik tarafından gerçekleştirildi.