kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Mart 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Büyük resim için tıklayın

Enflasyon sorun olmaktan çıktı parasal genişleme tartışılmalı

15.03.2009
Eczacıbaşı Holding Başkanı Bülent Eczacıbaşı, "Türkiye de ABD gibi para basmalı mı" sorusuna ilginç bir yanıt verdi: "Enflasyon sorun olmaktan çıkmaya başladı. Parasal genişleme dahil tabular tartışılmalı"..
Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, enflasyonun sorun olmaktan çıkmaya başladığı bir dönemde parasal genişleme dahil tabuların tartışılması gerektiğini söyledi.
Bu açıklamasıyla para basılabileceği sinyali veren Eczacıbaşı'na göre IMF ile hemen anlaşılmalı.

Dünyanın en önemli seramik, banyo fuarlarından biri olan ISH 2009'a katılmak üzere Almanya'nın Frankfurt şehrine gelen Bülent Eczacıbaşı burada basın mensuplarıyla bir araya geldi ve soruları yanıtladı.
Krizin Türkiye'yi ise hem düşen iç talep hem de ihracat düşüşüyle etkilediğini kaydeden Eczacıbaşı, iç talebin daralması ile şirketlerin net borç öder hale gelmesinin zorluluk yarattığına işaret etti. Tüm dünyanın ülke sanayilerini korumaya çabaladığını bunun için sanayiye fon akışının artırılması gerektiğini söyledi.

MERKEZ-HÜKÜMET UYUMLU OLMALI
"Sanayinin finansmanı söz konusu... Bunun için de IMF ile anlaşılması gerek" diyen Eczacıbaşı, alınabilecek tedbirler arasında; geçici KDV düşüşlerini, istihdamı korumak için yeni personel alımlarına teşviği ve ar-ge, ihracat ile marka desteğini saydı. Eczacıbaşı'nın daha fazla olanak için parasal genişleme olabileceği, bu tür konularda da Merkez Bankası ile hükümetin uyum içinde çalışması gerektiği tespiti ise konuşmasının en dikkat çeken noktası oldu. Eczacıbaşı, "Enflasyonun endişe olmaktan çıktığı bu dönemde gerekirse Merkez Bankası'nın ABD'de olduğu gibi banknot matbaasını çalıştırması (para basma) gerektiğini mi düşünüyorsunuz" şeklindeki soruya ise şu yanıtı verdi: "Enflasyon sorun olmaktan çıkıyor. Parasal genişleme tabu olmasın. Bu tabudan biraz uzaklaşmak gerektiğini düşünüyorum. Ben tabuların tartışılması gerektiğini düşünüyorum."

İş ciddi, kısa vadede çıkış yok
ECZACIBAŞI, Dow Jones'un Eylül 2007'den beri geçen 16.8 ayda yüzde 55 değer yitirdiğini ve bu kayıpla 34 ay süren 1929 kriziyle aynı sürede aynı kayıp oranına ulaştığını söyledi. İşin ciddi olduğunu krizden kısa vadede çıkış yolu olmadığını belirten Eczacıbaşı, Kasım 2008'deki Avrupa Sanayiciler Yuvarlak Masa Toplantısı'ndaki işadamlarının 2010'un ikinci yarısına kadar toparlanma beklemediğini anlattı.