kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Mart 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Kriz onları etkilemedi

Giriş Saati : 15.03.2009 14:00
Güncelleme : 15.03.2009 17:49
Yeni Haber
Türkiye'nin ilk yerli tasarım traktörünü üreten Erkunt Traktör Sanayi A.Ş'nin Genel Müdürü Zeynep Erkunt Armağan, kriz ortamında ihracata ağırlık verdiklerini belirterek, ''Krize rağmen biz çok iyi gidiyoruz'' dedi.

Armağan, ekonomik krizin traktör sektörüne etkileri ve yeni projelerini anlattı.

Türkiye'de geçen yıl toplam 26 bin traktör satışı olduğunu ifade eden Armağan, ekonomik kriz nedeniyle bu yıl bu rakamın 15-16 binin üzerine çıkmayacağını tahmin ettiğini belirtti.

Krizle beraber traktör sektöründe yerli üreticilerin bini aşkın kişiyi işten çıkardığını anlatan Armağan, bu süreçte bir çok yan sanayi firmasının kapanması nedeniyle de 2-3 bin kişinin işsiz kaldığını kaydetti.

Uzel Traktör fabrikasının üretimini durdurduğunu anımsatan Armağan, ''Uzel'in piyasadan çıktığına çok üzüldüm. İthal traktörlerle savaşırken yerli üreticilerin piyasadan silinmesi içimi çok acıtıyor'' dedi.

Şirket olarak ekonomik krizden fazla etkilenmediklerini, kriz ortamında ihracata ağırlık verdiklerini ifade eden Armağan, Ocak ayı sonu itibariyle traktör satışlarında Türkiye'de 36 firma arasından ikinciliğe yerleştiklerini söyledi. 4,5 yılda Türkiye'deki traktör pazarının 17,4 hissesine sahip olduklarını ifade eden Armağan, ''Krize rağmen biz çok iyi gidiyoruz'' diye konuştu.

Şirket olarak 2007'nin Mart ayında traktör ihracatına başladıklarını ve bugün çok iyi bir konuma geldiklerini ifade eden Zeynep Erkunt Armağan, şöyle konuştu:

''Birleşmiş Milletler'in Irak'ta uyguladığı hibe traktör projesi var. Bu kapsamda iki traktör markası belirlemişler. Bunlardan bir tanesi Finlandiya'da üretilen bir marka biri de bizim yurt dışı markamız olan ArmaTrack. Bize ulaştılar ve teklif aldılar. İlk etapta 22 traktör verdik. Yıl sonuna kadar bizden 500 traktör alacaklar. Kriz ortamında bizim için çok iyi oldu. Hemen arkasından Bağdat hükümeti tarafından bir ihale daha açıldı orada da teklif istenmesi gereken firmalar içinde biz varız.''

Şu anda Bulgaristan, Romanya, Macaristan, Hırvatistan, Sudan, Tanzanya, Angola, Kıbrıs ve Irak olmak üzere 9 ülkeye traktör ihraç ettiklerini ifade eden Armağan, 'kriz var bekleyelim'' düşüncesinde olmadıklarını, kriz yokmuş gibi çalışmalara devam ettiklerini kaydetti.

Geçen hafta Paris'te bir fuara katıldıklarını, burada da bağlantılar yaptıklarını belirten Armağan, 3 hafta içinde Fas, Cezayir, Almanya ve Hollanda'ya da ihracat yapacaklarını söyledi. Armağan, bunların yanı sıra İspanya, Fransa, Mısır ve Yunanistan ile de görüşmelerin sürdüğünü belirtti.

''ARTIK TRAKTÖR KABİNLERİNE SES, TOZ, SU GİRMEYECEK''

Erkunt Traktör olarak bu yıl model değiştireceklerini, yeni traktörler üreteceklerini belirten Armağan, çiftçilerden ve yurt dışı piyasasından aldıkları talepleri birleştirerek hem görüntü hem de içerik olarak farklı traktörler tasarladıklarını bildirdi.

Tüm segmenti değiştireceklerini ifade eden Armağan, ''60, 70 ve 80 beygir traktörlerin şekil ve içeriğini değiştiriyoruz. Kabinler monokok kabin oldu. Eskiden traktör çok sarsıldığında kabinlerde açılmalar oluyordu. Biz otomobil gibi olsun istedik ve kapsül kabin yaptık. Artık kabinlere toz, ses girmeyecek, su sızması olmayacak'' bilgisini verdi.

(AA)