kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Mart 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Büyük 'yolsuzluk' ikramiyesi

ABDURRAHMAN ŞİMŞEK
14.03.2009
Milli Piyango Genel Müdürü Balak, 2 yıl önce "Talih Vakfı'nda yolsuzluk bulduğunu öne süren Başmüfettiş tarafından öldürüldü. Ancak Başbakanlık incelemesinde yolsuzluk belgelendi..
SABAH, iki yıl önce Milli Piyango İdaresi Genel Müdürü İhya Balak'ın, kurumun Başmüfettişi Ahmet Öztürk tarafından öldürülmesine neden olan yolsuzluk olayının raporunu açıklıyor. Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla Başbakanlık Teftiş Kurulu cinayete neden olan olayları araştırdı. Raporda yer alan bilgiler katilin cinayet işlemesine varan iddialarıyla yer yer örtüştü. Rapora göre Milli Piyango İdaresi (MPİ) 5 milyon liranın üzerinde zarara uğratıldı. Ancak iddia konusu olaylar öldürülen Genel Müdür'ün görev döneminin öncesini kapsıyordu. Yapılan incelemeler kısa adı Ta-Vak olan "Talih Sosyal Dayanışma ve Yardım Vakfı"nın idareye aktarması gereken parayı işleterek faizini kullandığını ve kurumu zarara uğrattığını gösteriyor. Rapora göre, bilet satışlarından elde edilen gelirler başta olmak üzere MPİ'nin kaynakları kendi kasasında değil, vakfın hesabında değerlendirildi. Bu paralar, 17 yıl boyunca vakıf tarafından işletilerek haksız kazanç elde edildi.

149 SAYFALIK RAPOR
İlginç olan Milli Piyango'nun kaynakları yöneticilerin de üyesi olduğu vakıf tarafından kullanılırken kurumu denetlemekle yükümlü Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu ile Milli Piyango Teftiş Kurulu'nun 17 yıl boyunca bu durumu düzelttiremedi. Bu tespit, Başbakanlık Teftiş Kurulu Başmüfettişi Mehmet Kılınçer ile Vakıflar Genel Müdürlüğü Başmüfettişi Baki Zaza'nın hazırladığı 149 sayfalık inceleme raporunda yer aldı. MPİ Başmüfettişi Ahmet Karaca ise kurumun toplam 5 milyon 116 bin 458 lira zarara uğratıldığı tespitinin yer aldığı rapora şerh koymayı tercih etti. Kılınçer ve Zaza ise Karaca'nın şerhinin yerinde olmadığını kanıtlarıyla açıkladılar. Başbakan Erdoğan'ın da "olur" verdiği rapor Maliye Bakanlığı'na gönderildi. Bakanlık da yolsuzlukla ilgili olarak Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. İhbar dilekçesi yüzünden görevden el çektirilen Bodur, dilekçesinde şu ifadelere yer verdi: "Bilet bedellerinin sözleşmelerde öngörülen zamanlarda ödenmemesinden kim ya da kimlerin nemalandığının, yani vakfın mı, vakıf yöneticilerinin mi yoksa bunlarla bağlantılı bayilerin mi nemalandığının tespiti için başbayi vakıf işletmesinin 1995-2004 yılına ilişkin yasal defterleri ile banka kayıtlarının incelenip incelenmediği ve buna ilişkin evrak ve belgelerin tam olmadığı konusunda şüphelerim bulunmaktadır."

MÜFETTİŞE 24 YIL HAPİS
Yolsuzluk iddiaları, 16 Kasım 2007'de Genel Müdür Balak'ı öldüren Başmüfettiş Ahmet Öztürk'ün hazırladığı raporda Milli Piyango İdaresi Mensupları Vakfı'nın devlete ödemesi gereken parayı geciktirerek 30 trilyon eski Türk lirası haksız kazanç elde ettiğini yazmasıyla tartışılmaya başlanmıştı. Balak'ı öldürmekten 24 yıl hapse mahkum edilen Öztürk, raporunda, yolsuzluğun MPİ çalışanlarının Mil-Vak (yeni adıyla Ta-Vak) ile başbayilik imzaladığı 1987'den sonra başladığını yazmıştı. Rapora göre, Mil-Vak sattığı bilet paralarını, ödediği ikramiye tutarını düştükten sonra her ay sonunda kuruma ödemesi gerekirken, üç aya varan gecikmelerle parayı elinde tutarak haksız nema elde etti.