kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Mart 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Korku toplumu olduk, evrakı imha ediyoruz

Timur Sırt
15.03.2009
Ergenekon soruşturması, dinlemeler "izleniyorum" korkusunu artırdı. Evrak ve dijital bilgileri yok etmek için kuyruğa girdik..
Ortam ve telefon dinlemeleri, bilgisayardaki dosyaların ve yazılı belgelerin ele geçirilme korkusu, kurumları ve bireyleri evrakları yok etmeye itiyor. Alman HSM firmasının Türkiye temsilcisi Transteknik İcra Kurulu Başkanı Metin İşler geçtiğimiz yıl belge yok etmek için kullanılan cihazların satışının yüzde 50 arttığını belirterek. Teklif isteyen ve hizmet fiyatlarını öğrenmek isteyenlerin oranının gözle görülür bir şekilde arttığını söyledi. Devlet kurumlarının belge yok etmek üzere kullanılan cihazlarla ilgi ihale miktarının arttığını kaydeden İşler, "Jandarma 3 kez, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Devlet Malzeme Ofisi bir veya birkaç kez ihaleye çıktı. Holdingler ve şirketler geçtiğimiz yıllardan daha büyük ilgi gösteriyor. Pazar 10 bin adedi aştı" diye konuştu. İşler sadece kağıt değil, CD, disket ve diğer belgelerin de fiziki olarak parçalara bölünerek okunamaz hale getirildiğini sözlerine ekledi.

SABİT DİSK SİLMEK KOLAY DEĞİL
Transteknik Koordinasyon Müdürü Gürsel Ak 2008 Nisan'dan bu yana 150 Digital Shredder (dijital silme cihazı) kiralaması gerçekleştiğini belirterek. "İlgi oldukça arttı. Bilgi almak için bile arayanların sayısı arttı. Bu artışta Ergenekon soruşturmasının medyada sıkça yer alması ve dinlemeler etkili oldu denebilir. Sabit diskleri silmek için kullanılan Digital Shredder kiralama bedeli haftalık 350 Euro. 2008 Nisan'dan bu yana 3 adet Digital Shredder (Dijital yok etme cihazı) satıldı. Fiyatları 20 bin Euro civarında. Kurumlar ve şahıslar daha çok kiralama yöntemini tercih ediyor" diye konuştu.

Sabit diskler format atarak silinemiyor

Sabit diskler üzerine bilgi yazılarak silinse de tekrar ele geçirilebiliyor. Digital Shredder adı verilen cihazlar sabit disklerin güvenli silme algoritmasını değiştirerek şu an bilinen yöntemlerle yeniden ele geçmesini engelliyor. Dijital silme cihazlarını bankalar, devlet kurumları, büyük şirketler hatta bestelerinin elegeçmesini istemeyen müzisyenler bile kullanıyor.