kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Mart 2009, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
MUHARREM SARIKAYA

Bahçeli: Öncelik Anayasa değil

KAYSERİ .
Kırşehir mitinginin canlı geçmiş olmasından memnun. Kayseri mitingine başlamadan önce dinlendiği otelin odasında sohbete başlıyoruz. Söze, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın önceki gün açıkladığı "Anayasa değişikliği" paketinden giriyoruz...
MHP lideri Devlet Bahçeli, Anayasa değişikliği ile çok ilgili değil: "Şu an öncelikli olarak Anayasa değişikliğini değerlendirme durumunda değiliz. Anayasa ile ilgili hangi önerilerle geleceklerini de bilmiyoruz."
Başbakan'ın, açıklamasını anımsattığımda ise şu karşılığı verdi: "Bunları Meclis açıldığında getirirler, bakarız. O zaman oturup değerlendiririz. Şimdi önceliğimiz Anayasa değil. Seçime 16 gün kalmış. Esas üzerinde düşünmek lazım... Anayasa meselesi üzerinde durmak bu kadar ağır sorunlar arasında ne kadar gerekli? Önceliğimiz ağır sorun ekonomik krizin çözümü üzerinde olmalı..."
Bahçeli'ye Başbakan Erdoğan'ın önceki gün detaylarını açıkladığı ekonomik paketi sordum. Bir siyasi parti liderinden çok, ekonomiyle ilgili akademisyen hassasiyetinde konuya yaklaştı. Krizin seyrini uzun uzun anlatıp ekledi:
"Bu açıklananlar yetmez, açıklanan önlemler de yetersiz..."
Gerekçesini ise şöyle dile getirdi:
"Türkiye'nin bir ekonomik krizin içinde olduğunu 2006 sonundan beri sürekli söylüyoruz. Önce bu krizi iyi görmeliyiz. Bu kriz önce 'Küresel; bizi teğet geçecek, dokunmaz' denilip görülmek istenmedi. Ciddiye alınmadı. Çok güven verici davranışlar ortaya konulmadı. Hal böyle olunca pakette de geç kalındı."

Sosyal patlama uyarısı
Bahçeli, sohbetimizde krizin daha da derinleşeceği inancını birkaç kez kayda geçirme gereği duydu. Aylardır yaptığı uyarılarda haklı çıktığını belirtip şöyle devam etti:
"Bu kriz daha da derinleşir ve ülkeyi kötüye götürebilir. Geçmiş yıllarda kriz yönetmiş bürokratlar var. Onlardan yararlanmasını önerdik. 'Ekonomik ve Sosyal Konsey'i toplayıp önlemler birlikte belirlensin, biz de Meclis'teki siyasi partiler olarak iktidarın etrafında kenetlenelim krizi birlikte aşalım' dedik. Ama bizi dinlemediler."
Bu aşamada Kırşehir mitinginde işsizlikten söz ederken gençlerin dinlemek yerine slogan atmasını örnek gösterdi, "Miting alanında bile işsizliğin gerilimi var" dedi.
Erdoğan'ın bir yandan, "Kriz yok" dediğini, diğer taraftan da krize yönelik önlemler aldığını anımsatıp ekledi: "Şimdi, '4'üncü paketi açıkladım' diyor. Diğer üç paket neydi? Madem kriz bize uğramamıştı o zaman bu paketler niye? Bu getirdiği öneriler talebi artıran tekstil ve otomotiv sanayisini rahatlatmaya dönük. Ama yetmez. ABD, Avrupa ülkeleri kaç ay oldu hâlâ içinden çıkamıyor, krizi aşamıyor. Başbakan işi ciddiye almalı. Çünkü krizi yönetme konusunda hâlâ bir işaret yok."
MHP liderinin korkusu 5 milyon 800 bini bulduğunu söylediği işsizler ordusuna yenilerinin katılması. Bahçeli, dövizdeki artışla birlikte işletmelerin sıkıntılarının da arttığını ve bu sorunun ortaya çıkmaya başladığını da vurgulayıp devam etti: "İşsizler ordusu bir sosyal patlamaya dönüşebilir..."

AKP'ye çeki düzen oyu
MHP liderine yerel seçimde almayı hedefledikleri oy oranını sorduğumda, "Bir hedef koymuyoruz" dedi. Ancak 2004 yerel seçiminde kazandıkları 127 belediyeye çok sayıda eklemenin olacağı iddiasını dile getirdi.
Ankara, Adana, Antalya, Bursa, Sakarya, Erzurum başta olmak üzere birçok yerde seçimi kazanmakta iddialı olduklarının altını çizip, şöyle dedi: "AKP'nin kendine çeki düzen verecek bir oy kaybına uğraması lazım. Yüzde 46'nın altına inmesi gerekir..."
Bu aşamada ilginç bir yaklaşımda bulundu.
"2001-2002 krizi sonrasında yapılan seçimde halk tanımadığı bir partiyi iktidara getirdi ve 6 yıldır da işbaşında. Şimdi AKP billboard'lara afiş asmış 'Büyük düşün' diyor. Türk milleti eğer büyük düşünürse bunları silip süpürmesi lazım."
Kırşehir'in ardından Kayseri'deki miting alanı da oldukça kalabalık... Bölgenin unutulmaz politikacısı Osman Bölükbaşı'nın dediği gibi; meydandaki bu kalabalığın "tanesi de çok ise...", MHP uzun süredir küskün kaldığı seçmeninden daha fazlasının oyunu bu seçimde toplar. Nitekim dün her iki mitinge katılan MHP milletvekili Deniz Bölükbaşı merhum babası gibi konuştu: "Göreceksiniz bu seçimin harmanı da danesi de çok olacak..."


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Ayrıntılar için lütfen tıklayın