kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
10 Mart 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Güvenliği en zayıf üsler İrlanda'da

Giriş Saati : 10.03.2009 11:39
Güncelleme : 10.03.2009 23:00
Yeni Haber
Geçtiğimiz hafta sonu Kuzey İrlanda'da bir İngiliz askeri üssüne yapılan saldırıya ilişkin haber ve yorumlar, gazetelerin ilk sayfalarına hakim olmaya devam ediyor...
Times gazetesi konuyla ilgili haberinde, askeri üsteki güvenliğin zayıf olmasına odaklanıyor ve IRA'nın üç tetikçisi otomatik silahlarla 60 el ateş açmaya başladıklarında, en yakın sivil korumanın üzerinde yalnızca bir tabancanın olduğunu yazıyor.

Dün açıklanan bilgiler, Savunma Bakanlığı'nın Kuzey İrlanda Güvenlik Güçleri'nin kapasitelerine ilişkin kaygılara sahip olduğu ve neredeyse bir yıldır denetleme çalışmaları yürüttüğünü ortaya koyuyor. ''Cumartesi günü iki askerin öldürüldüğü saldırı ancak ordunun Kuzey İrlanda'daki güvenliği konusunda kayıtsız kalması sayesinde mümkün olabildi'' diyen gazete ayrıca, ''İlginç'' diye nitelediği bir noktayı da vurgulayarak, "İngiltere'nin başka yerlerindeki askeri üslerinde güvenlik, İslami terörizm tehdidi nedeniyle, Kuzey İrlanda'daki üslerden daha sıkı" diyor.

Independent gazetesi ise aynı konuyla ilgili bir analiz yazısında, eski IRA'nın siyasi kanadı Sinn Fein'in saldırı karşısındaki tutumunu inceliyor.

David McKittrick imzalı makalede, "Sinn Fein lideri Gerry Adams, Kuzey İrlanda'da polise destek veriyor, ama orduya değil. Sinn Fein liderinin askerlerin öldürülmesine verdiği tepki ve buna karşı gelen eleştiriler Kuzey İrlanda cumhuriyetçilerinin ordu ve polise karşı nasıl farklı tutumlar içinde olduklarını ortaya serdi. Kuzey İrlanda barış süreci, öyle bir evreye geldi ki, artık Sinn Fein, resmi olarak polis gücünü destekliyor ve taraftarlarına polise katılmaları çağrısında bulunabiliyor. Ancak, İngiltere ordusunun durumu farklı. Cumhuriyetçiler için, İngiltere ordusu halen bir 'İşgal ordusu' olarak kalmaya devam ediyor" ifadelerine yer veriliyor.

Independent gazetesinin Kuzey İrlanda muhabiri, cumhuriyetçilerin, İngiltere ordusuna karşı olan tavırlarının yalnızca bir ideoloji meselesi olmadığını da savunuyor. Haberde, "Ordu çatışmalı yıllarda 105 IRA militanını öldürdü. Buna karşılık IRA'nın öldürdüğü toplam 447 asker var. Cumhuriyetçilerin Antrim'deki öldürme olaylarını kınamak için 14 saat beklemelerinin açıklaması, bu polisi destekleyen ama orduya karşı çıkan tavırda aranabilir. Askerlere karşı bu son saldırı, cumhuriyetçiler arasında yeni bir tartışma başlatabilir. Sorun, cumhuriyetçilerin desteklemedikleri ordunun askerlerini öldürenleri bulmak için, destekledikleri polise yardım edip etmeyeceklerinde düğümleniyor" deniliyor.