kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
10 Mart 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Mevlidin dili Kürtçe

10.03.2009
TRT Şeş'te ilk kez kandil akşamı Kürtçe olarak yayınlanan mevlit bölgedeki vatandaşları 'heyecanlandırdı'. Diyarbakır İstiklal Meydanı'nda okunan mevlidin dili de Kürtçeydi..
TRT Şeş'in yayınına ilgi
Devlet televizyonunun Kürtçe kanalı TRT Şeş'te yayın hayatına başladığı günden bu yana ilk kez bir Kürtçe mevlüt yayınlandı. Çekimleri Diyarbakın Ulucami'de cumartesi günü gerçekleştirilen ve kandil gecesi yapılan yayın, başta Diyarbakır olmak üzere bölge genelinde vatandaşları memnun etti. Mevlitle yetinilmemesini, siyasi tartışmaların da yayınlanmasını isteyen yöre halkının bir diğer talebi ise Kürt dilinin art niyetli olmadığını göstermesi için programlarda Türkçe altyazı da kullanılması. Vatandaşlar mevlidi şöyle değerlendirdi.

Hasan Buruk (Diyarbakır): Kürtçe mevlidi dinledim. Anlaşılır bir Kürtçe ile okundu. İzlerken oldukça heyecanlandım. Güzeldi.

Aziz Aslan (Diyarbakır-Esnaf): Bu gibi önemli gecelerde hazırlanan programlar ile buna benzer programların Kürtçe olarak verilmesini istiyoruz.

Hasan Birsen (Diyarbakır-Serbest meslek): İzlerken çok duygulandım. Biz daha önce evlerde Kürtçe mevlidi dinlerdik. Şimdi aynı mevlidi televizyonda izlemek beni heyecanlandırdı.

Hikmet Turan (Muş): TRT Şeş'in yayın hayatına başlaması gibi bu kanalda ilk kez Kürtçe mevlit okunması da çok önemli.

Serdar Şah (Muş): Yıllardır süren hayalim gerçeğe dönüştü.

Ahmet Ercan (Mardin-Kızıltepe): Böyle uygulamaların olmasını destekliyoruz, insanın kendi dilinde şarkı türkü dinlemesi güzel bir gelişme. Bugün de Kürtçe mevlit yayınlandı. Kürtçe mevlidin ilgiyle izlendiği bir diğer il ise Şırnak oldu. Şırnak'ta birçok aile TRT Şeş'de yayınlanan Kürtçe mevlidi dinlerken, komşularına mevlit nedeniyle şeker ve bisküvi dağıttı. Bölge insanını anlayan bir hükümetin işbaşında olduğunun TRT Şeş'te yayınlanan Kürtçe mevlit ile ortaya konulduğunu ifade eden Ruyal Akbaş ise, "Bölgede güzel şeyler yaşanmaya başladı. Bu yaşananların ardından inşallah çok yakın zamanda Güneydoğudaki bu terör karmaşası da biter" diye konuştu.

Hüseyin KAÇAR-Murat YILDIRIM-Rahmet YÜRÜK-Halit SOLHAN /SABAH