kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
10 Mart 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Türkiye'nin olası arabuluculuğu

ANKA
Giriş Saati : 10.03.2009 11:46
Güncelleme : 10.03.2009 23:00
Yeni Haber
Türk hükümetinin, İran ile ABD arasında arabulucuk yapması olasılığı tartışılıyor..
Türk hükümetinin, İran ile ABD arasında arabulucuk yapması olasılığı tartışılıyor. ABD'nin büyük gazetelerinden Los Angeles Times, Türkiye aracılı İsrail-Suriye görüşme modeline benzer bir sistemin "riskli" olacağı yönündeki görüşe dikkat çekerken gazeteye konuşan Tehran Üniversitesi'nden Mohammed Marandi "İranlılar ve Amerikalar birbiriyle nasıl temas kurmayı, nasıl iletişim kurmayı biliyor. Üçüncü bir tarafın devreye girmesine ihtiyaçları yok" şeklinde konuştu.

Los Angeles Times, Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın Ekonomik İşbirliği Teşkilatı toplantısı için Tahran'a gittiğine, ziyaretin ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'un Ankara'daki görüşmelerinin ardından gerçekleştiğine işaret etti.

Ali Babacan'ın Türkiye'nin sadece "somut bir talep" olması halinde "arabuluculuk" yapabileceği yolundaki açıklamalarına da dikkat çeken gazete, "Türkiye, diplomatik gücünü gösteriyor ve 20. yüzyılının büyük bir bölümünde Batı'ya yöneldikten sonra Ortadoğu'da etkili bir güç olarak yeniden ortaya çıkıyor" yorumunu yaptı.

Gazete, "80 yıl askerlere yakın laik milliyetçilerin hakimiyetinde kaldıktan sonra ılımlı İslamilerin yönetiminde olan Ankara, İsrail ile Suriye arasında, İsrail'in Gazze operasyonları üzerine geçen yıl askıya alınan görüşmelerde aracılık yapmıştı" diye yazdı.

ABD'nin ise, İran'ı nükleer programı ve İsrail'in karşıtlarına desteği konularında ikna etmek amacıyla diplomatik yollardan Tahran'a uzanmayı umduğunu belirten gazete, Clinton'un bir Türk tv kanalına Obama Yönetiminin Türkiye'nin İran konusunda yardımcı olma çabalarını olumlu karşıladığını ve Türkiye'den yardım isteyeceğini söylediğini anımsattı.

"TÜRKİYE, İRANLILARIN VİZESİZ ZİYARET EDEBİLDİĞİ TEK ÜLKE"-

Los Angeles Times, "ılımlı İslami" olarak nitelendirdiği AKP'nin yükselişinden sonra Türkiye'nin İran ile ilişkilerin çok geliştiğini belirtirken de "Türkiye, İranlıların vizesiz ziyaret edebildiği tek ülke" diye yazdı.

Bazı uzmanların Türkiye'nin, İran'ın politikalarını etkilemek veya arabuluculuk yapmak için artan etkinliğini kullanabileceğine inandığını da kaydeden gazete, Washington'daki düşünce kuruluşu Jamestown Vakfı'nın Türk analisti Emrullah Uslu'nun "Türkiye'nin böyle bir görüşmedeki rolü çok değerli olur" yorumuna da yer verdi.

ABD'li gazete, Türkiye'nin böyle bir rol oynarak dikkate alınması gereken bir bölgesel güç olarak statüsünü güçlendirebileceğini yazdı.

"ÜÇÜNCÜ TARAFA İHTİYAÇ YOK"

Ancak gazete, başkalarının Türkiye veya üçüncü bir tarafın İran ile ABD arasındaki görüşmelere yardımcı olmak yerine olumsuz etkileyebileceğini savunduklarını belirtirken, Tahran Üniversitesi Kuzey Amerika Etüdleri Bölümünden Mohammed Marandi'nin "İranlılar ve Amerikalar birbiriyle nasıl temas kurmayı, nasıl iletişim kurmayı biliyor. Üçüncü bir tarafın devreye girmesine ihtiyaçları yok" değerlendirmesine de yer verdi.

Türkiye aracılı İsrail-Suriye görüşmelerinde iki ülkenin temsilcilerinin aynı otelin farklı odalarında olduğunu ve Türk yetkililerinin aralarında mesaları getirip götürdüğüne dikkat çeken gazete, "Analistler, bu tür bir müzakere mekanizması, İran'ın nükleer zengileştirme programı gibi kısa vadede bir kaygı oluşturan bir konu görüşülürken riskli olacağını söylüyorlar" diye yazdı.

Gazeteye konuşan Rand Corporation'un Ortadoğu güvenlik uzmanı Stephen Larrabee ise, "Hassasiyetler dikkate alınırsa ABD'nin, Afganistan gibi daha az tartışmalı olan konularda düşük düzeyde yetkililer arasındaki doğrudan bir diyalog ile başlamayı isteyeceğini düşünüyorum" dedi.