kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
6 Mart 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Begüm Buğdaycı

Genç Begüm kobay fare üretti, Özyeğin'i ortak etti

Tarık YILMAZ
06.03.2009
Özyeğin Üniversitesi'nin yarışmasında kobay fare projesiyle birinci olan Begüm Buğdaycı kazandığı 100 bin lirayı işine yatırdı. Buğdaycı'nın 6 yatırımcısı arasında Özyeğin de var..
Girişimcilik yaşa ve tecrübeye bakmıyor. 1837 yılında Şirketi Hayriye'nin başında olan Haki Efendi, İngilizlerden isteyip "böyle bir şey yapamayız" yanıtını alınca arabalı vapuru icat etti. Kurukahveci Mehmet Efendi, kahveyi kavurup paketledi ve önemli bir girişimcilik örneğine imza attı. Eczacı Necip Akar'ın Gripin'ini hatırlamayan yok. Geliştirdiği icatlar ilaç şirketlerinin Türkiye'ye gelmesini geciktirdiği söylenir.

ÖDÜLÜ ALDI ŞİRKETİ AÇTI
Türkiye'de girişimci cevherini ortaya çıkarmak için harekete geçen Özyeğin Üniversitesi , 'Bir fikrin mi var' adlı bir yarışma düzenledi. İlkini kazanan ise ne bir mühendis ne yazılım dehası bir bilgisayar uzmanı... Begüm Buğdaycı. Projesi kobay faresi üretmek. Geçen yılki yarışmanın birincisi Buğdaycı, 100 bin TL'lik ödülü, LabX adlı danışmanlık şirketi ve Genç Yönetici İşadamları Derneği'nin verdiği koçlukla Türkiye'nin ilk özel ruhsatlı deney laboratuvarını kurdu. YLüzde 50 ortağı olduğu Kobay AŞ'nin 6'da küçük ortağı var. Üç profesyonel yönetici ortağı dışında ortaklardan biri girişimcilik deyince akla ilk gelen isimlerden biri olan Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin ile LabX'in kurucusu Fuat Sami. Yatırıma gelince; ihtiyaçlarını karşılamak için üretim yapan üniversiteler dışında merdivenaltında üretilmesi ancak ihtiyacın bundan daha fazla olduğunun fark edilmesi üzerine dayanıyor. Yasa dışı üretimde sağlıksız sonuçlar çıkabildiğinden yola çıkarak uluslar arası standartlarda bir üretim yapma fikrinin doğduğunu belirten Buğdaycı, Tarım Bakanlığından çalışma ve üretim ruhsatı olan ilk özel laboratuarı kurmayı hedeflediğini belirtiyor. Yarışmayı kazanması üzerine çalışmaları hızlandıran Buğdaycı, "134 fareyi İtalya'dan getirdik. 14 Şubat'ta ilk çiftleşmeleri gerçekleştirdik" diyor.

KÂRA BİLE GEÇTİ
Buğdaycı'ya göre ilaç firmaları, üniversiteler hatta serum şişesi üreten şirketler bile kobay faresi kullanıyor ve bu nedenle potansiyel yüksek. 'Küçük ortak' ve yarışmanın önemli destekçilerinden Fuat Sami ise ağustos için sipariş bile alındığını ve o ayın kara bile geçtiğini belirtiyor. Sami hedefin karı hazirana kadar çekmek olduğunu kaydediyor. Özyeğin Üniversitesi, LabX, GYİAD yanında bu yıl Cisco System, İngiltere Başkonsolosluğu'nun da destek verdiği yarışmanın ikincisine lisans ve lisansüstü öğrenciler ve akademisyenler katılabilecek. Başvurular www.birfikrinmivar. com adlı internet sitesine de yapılıyor.