kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
6 Mart 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Büyük resim için tıklayın

Dolar 1.80 hedefine kilitlendi

05.03.2009
ABD'li otomotiv devi General Motors'un "İflas edebilirim" açıklaması piyasaları sarstı. Dünya borsaları sert satışlarla ağır kayıplar verirken, dolar yurtiçinde 1.7756 TL ile tarihi zirvesine çıktı. Uzmanlar doların yeni hedefinin 1.80 TL olduğunu söylüyor..
Dolar, ekonomi gündeminden düşmüyor. Her gün yeni bir zirve yapan dolar, dün de yükselişini sürdürürken kritik seviyelerine ulaştı. Peki dolar neden yükseldi. En önemlisi bundan sonra yükselişine devam eder mi? Otomotiv devi General Motors'un (GM) mali sorun yaşadığını açıklaması piyasaları altüst etti. GM, ABD sermaye piyasaları düzenleme komisyonuna yaptığı başvuruda iflas riski ile karşı karşıya olduğunu söyledi. GM açıklaması ile piyasalar karıştı. Dünya borsaları sert satışlarla çökerken, dolar dünyada değer kazandı.

İMKB DALGADAN KAÇAMADI
Doğu Avrupa ülkelerinin para birimleri dolar karşısında değer kaybetti. Avrupa borsalarında değer kayıpları yüzde 3'e vardı. İMKB bu kez küresel dalgadan kaçamadı. İMKB 100 endeksi yüzde 3.78 düşerek 23.036 seviyesined geriledi. Borsalardaki satış dalgasına, Avrupa merkez bankalarının faiz indirimleri eklenince euro/dolar paritesi 1.2536'ya gerildi. Piyasalardaki tüm olumsuz gelişmelerle dolar 1.77'yi geçti. Dolar, en son Mart 2003'te 1.77'ye kadar çıkmıştı.

ŞİMDİ NE OLACAK?
Uzmanlar doların yükselişine devam ederek 1.80'e kadar çıkabileceğini öngörüyor. Garanti Yatırım Teknik Analisti Tolga Kudaloğlu, "Doların hedefi 1.67'yi kırdıktan sonra 1.75 olmuştu. Şimdi kritik 1.75 de kırıldı" dedi. Kudaloğlu'na göre dolar yatırımcısı bundan sonra şu gelişmelere dikkat etmeli:

* Doların trendi yukarı yönlü olmaya devam edecek.
* Dolar için yeni hedef 1.80.
* Mevcut seviyelerden bir miktar kar satışı gelebilir.
* Kâr satışlarında 1.73'te önemli destek bulur.