kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
6 Mart 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Konut fiyatlarında düşüş yaşanmayacak"

Giriş Saati : 06.03.2009 16:57
Güncelleme : 06.03.2009 17:05
Yeni Haber
PricewaterhouseCoopers (PwC) ve Urban Land Institute (ULI) işbirliği ile gerçekleştirilen ve gayrimenkul sektöründeki son gelişmeleri içeren "Emerging Trends in Real Estate® 2009 Europe" (Gayrimenkulde Gelişen Trendler Avrupa 2009) raporunun sonuçları, 5 Mart Perşembe günü açıklandı...
PricewaterhouseCoopers (PwC) ve Urban Land Institute (ULI) işbirliği ile gerçekleştirilen ve gayrimenkul sektöründeki son gelişmeleri içeren "Emerging Trends in Real Estate2009 Europe" (Gayrimenkulde Gelişen Trendler Avrupa 2009) raporunun sonuçları, 5 Mart Perşembe günü açıklandı. Raporda, Avrupa'yı etkisi altına alan ekonomik gerilemenin gayrimenkul sektörünü derinden etkilendiği vurgulandı. İstanbul, gelişim fırsatları açısından gayrimenkul piyasasının bir numarası olarak gösterildi. Conrad Otel'de gerçekleştirilen ve rapor sonuçlarının açıklandığı toplantıda, gayrimenkul sektörünün önde gelen temsilcileri Türkiye'de gayrimenkul pazarını tartıştı.

Toplantıda yer alan panele konuşmacı olarak katılan Soyak Holding CEO Vekili Emre Çamlıbel, Türkiye'deki gayrimenkul dinamikleri, sektörde krizin etkileri, konut fiyatlarında meydana gelen değişiklikler ve hükümetten beklentiler konularına ışık tuttu.

Panelde yapmış olduğu konuşmasında Çamlıbel, GYODER'in araştırma raporuna göre Türkiye'de 10-15 yıl boyunca her yıl 600.000 civarında yeni konuta ihtiyaç olduğunu ve ihtiyaç sahibi kesimin sadece %15'lik bir kısmı konut satın alabilecek, kredi taksitlerini ödeyebilecek maddi yeterliliğe sahip olduğunu dile getirdi. Çamlıbel, bu durumun kiraya olan talebi arttırdığının da altını çizdi. Emre Çamlıbel Türkiye'deki konut sorunu hakkında yaptığı açıklamada "Türkiye'deki konut sorunu, dar ve orta gelirlinin konut alamamasından kaynaklanıyor. Devletin konut geliştiricilerine sağlayacağı bir takım teşvik ve indirimlerin yanı sıra tüketicinin de konut edinmesine katkı sağlayacak teşviklere ihtiyaç bulunuyor. Bu sorunun aşılabilmesi ve dar gelirlinin konut ihtiyacının çözülebilmesi için de geniş kapsamlı bir konut politikasına ihtiyaç duyulmaktadır" dedi.

Krizden dolayı Vergi, resim ve harçlarda yapılacak geçici indirimlerin ancak dönemsel çözüm olarak kalacağını söyleyen Çamlıbel, geçici önlemler almak yerine kalıcı önlemlerin oluşturulması gerektiğini belirtti. Kamunun, dar ve orta gelirlilerin ödeyebileceği şartlarda finansal imkanlar sağlayarak, konut almak isteyenlerin kredi faiz oranlarını ve ödeme koşullarını sübvanse etmesinin önemine de değindi. Emre Çamlıbel, özel sektörün dar ve orta gelirlilere konut üretiminin desteklenmesi konusunda, "Orta ve alt gelirlilere yönelik uygun fiyatlı konut projeleri, özel sektör firmalarına sağlanacak; arsa payından ve inşaat/malzemeden alınan KDV oranının düşürülmesi, ruhsat, iskan, tapu gibi harçlarda bir takım indirimlere gidilmesi, bu tip projelerin satış sözleşmesinden damga vergisi alınmaması gibi teşviklerle mümkün olacaktır" açıklamasında bulundu.

Panelde yapmış olduğu açıklamalarında Emre Çamlıbel, son günlerdeki konut fiyatlarının artacağı ile ilgili söylemlere de yorumda bulunarak, "İnşaat maliyetleri düştü, dolayısı ile ofis, AVM, konut yatırım maliyetleri ucuzlayacak deniyor; İnşaat maliyetleri ile ilgili yaptırdığımız tespitte, bugünkü demir fiyatının Ocak 2008 ile aynı olduğu, çimento 'nun %5-10 oranında ucuzladığı ortaya çıktı. Vitrifiye, armatür, seramik ve ahşap fiyatlarında ise herhangi bir düşüş yok, pvc doğramalarda %15'e yakın ucuzlama var, alüminyum doğramada ve yalıtım malzemelerinde ithal malzeme olduğundan dövize bağlı artış var. Çıkan bu sonuca göre, önümüzdeki dönemde herhangi bir şekilde konut fiyatında maliyet azalmasına bağlı bir düşüş olmayacağını öngörüyoruz" diyerek konut fiyatlarında meydana geleceği söylenen düşüşle ilgili yorumunu belirtti.