kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
5 Mart 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

NATO dışişleri bakanları toplanıyor

Giriş Saati : 05.03.2009 10:33
Güncelleme : 05.03.2009 23:48
Yeni Haber
NATO üyesi ülkelerin dışişleri bakanları bugün Barack H. Obama yönetiminin göreve gelmesinden bu yana Brüksel'de ilk resmi toplantısını düzenliyor.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın ilk kez katılacağı NATO zirvesinde Rusya ve Afganistan'ın ana gündem maddesi olması bekleniyor. Clinton'ın da, gelecek ay Fransa ve Almanya'nın ortaklaşa ev sahipliğini yapacağı NATO zirve toplantısı öncesinde kendini tanıtma imkanı bulacağı belirtiliyor.

Transatlantik ilişkilerde 60'ncı yıldönümünü kutlayacak olan ittifak, Afganistan'da askeri ve siyasi açıdan önemli bir sınavdan geçiyor.NATO'nun bu sınavda başarısız olması ise, ittifakın güvenirliğinin tartışmaya açılması riski taşıyor.

Beyaz Saray yönetiminin Afganistan'a yönelik politikasını yeniden çizdiği yeni dönemde Clinton, müttefiklerinin fikirlerini duyma fırsatı bulacak. Onun bıraktığı yerden ise Başkan Yardımcısı Joe Biden devralacak.Gelecek hafta Brüksel'e gidecek olan Biden, Afganistan konusunda daha ayrıntılı müzakereler yürütecek.

Bugünkü toplantıda asıl ağırlık ise Rusya konusunda olacak. NATO dışişleri bakanlarının Moskova ile üst düzey temasların tekrar başlamasına yeşil ışık yakması bekleniyor. Bu temaslar Rusya'nın Gürcistan'ı işgali sonrasında askıya alınmıştı. İttifak bu adımı atarken bir yandan da ilişkilerin normalleşmesinin, Gürcistan ve Ukrayna'yı yalnız bıraktığı anlamına gelmediği mesajı vermeye çalışacak. Zaten NATO üyesi olmasalar da, bu iki ülkenin dışişleri bakanları da toplantıya davetli