kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
5 Mart 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
12 Eylül darbesinden sonra Cumhurbaşkanı seçilen Orgeneral Kenan Evren'in adı, okullara, bulvarlara ve caddelere verilmişti.

Okullarda 12 Eylül izlerini silmek için ilk karar İzmir'den

Can GAZALCI-Nergis DEMİRKAYA ANKARA
05.03.2009
İzmir İl Genel Meclisi, "12 Eylül" ve "Evrenpaşa" okullarının adlarının değiştirilmesi yönünde tavsiye kararı aldı. Evren "Kendileri koyuyorlar kendileri kaldırıyorlar" diye yorumladı..
İzmir İl Genel Meclisi'nin "12 Eylül'' ve "Evrenpaşa'' ilköğretim okullarıyla Kenan Evren Anadolu Lisesi'in adının değiştirilmesi için "temenni'' kararı alması, gözleri adlarında "darbe" izi taşıyan okullara çevirdi. Türkiye'de, 20 okulda öğrenciler dersliklere "Kenan Evren" tabelasını görerek giriyor. "12 Eylül" ve "Evrenpaşa" ilköğretim okulları da 6'şar adet. Ayrıca dönemin Milli Güvenlik Konseyi üyeleri adına da okullar var. Ülke genelinde adı 12 Eylül'le hafızalara kazınmayan bir okulu bulunmayan bölge yok. Okul isimlerinin değiştirilmesinde İl Genel Meclisi nihai karar yetkisine sahip değil. İl Milli Eğitim Komisyonları okul isimleri konusunda yetkili merci. Ancak, 78'liler Derneği'nin, "Darbecilerin isimleri okullardan ayıklansın" yönündeki yasal girişimi Milli Eğitim tarafından da yakından takip ediliyor ve mahkeme kararına göre hareket edileceği belirtiliyor.

EVREN: KENDİLERİ KALDIRIYOR
7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren, 12 Eylül'ün sıcak günlerinde ve devlet başkanı olduğu dönemde okul, bulvar, park gibi kamusal alanlara isminin verilmesi eğilimi başladığında, "Bir gün gelir kaldırırlar" demişti. Evren'in o günkü öngörüsü bugün gerçek oldu. SABAH'ın özel kalemi aracılığıyla ulaştığı Evren, İzmir'de alınan kararı, "Bu tür girişimler daha önce de oldu. Kendileri koydular, kendileri kaldırıyor" diye yorumladı. 12 Eylül 1980'den sonra Türkiye'de her şey değişirken, yalnızca yeni açılan okullara darbeyi hatırlatacak isimler verilmekle kalınmadı, bazı okulların ismi de değiştirildi. Örneğin, Giresun'daki Kenan Evren İlköğretim Okulu 1977'de Teyyaredüzü İlkokulu olarak açıldı. 1984-1985 eğitim öğretim yılında Kenan Evren İlköğretim okulu olarak adı değişti. Kadıköy Ortaokulu da 1983'te Kenan Evren Lisesi oldu. 1948 yılında öğretime açılan Armutalan İlköğretim Okulu da Kenan Evren'in katkılarıyla eski binanın bir bölümü yıkılarak yeniden yapıldı ve "Evren Paşa" adını aldı.

7 BÖLGEDE VARLAR
SABAH'ın, Milli Eğitim Bakanlığı verilerinden derlediği bilgilere göre, Türkiye'de 20 adet "Kenan Evren" 6 adet "Evrenpaşa", 6 adet "12 Eylül adıyla okul var. Türkiye'de adı 12 Eylül'le hafızalara kazınmayan bir okulu bulunmayan herhangi bir bölge yok. Türkiye'nin dört bir yanındaki Kenan Evren okulları şunlar: Adana Seyhan Kenan Evren İlköğretim Okulu (İO). Adıyaman Kahta Kenan Evren İO. Antalya Döşemealtı Nebiler Kenan Evren İO. Çanakkale Gökçeada Kenan Evren İO. Diyarbakır Ergani Kenan Evren İO. Gaziantep Şahinbey Orgeneral Kenan Evren İO. Giresun Merkez Kenan Evren İO. Hatay Dörtyol Karakese Kenan Evren İO. İstanbul Kadıköy Kenan Evren Anadolu Lisesi. İzmir Konak Kenan Evren Lisesi. İzmir Konak Kenan Evren Anadolu Lisesi. Konya Çumra Kenan Evren İO. Malatya Merkez Topsöğüt Kenan Evren İO. Manisa Alaşehir Orgeneral Kenan Evren Anadolu Teknik Lisesi. Manisa Kula Kenan Evren İO. Muğla Marmaris Kenan Evren İO. Niğde Bor Merkez Kenan Evren İO. Samsun Çarşamba Kenan Evren İO. Sivas Şarkışla Gürçayır Kenan Evren İO. Osmaniye Bahçe Kenan Evren Paşa İO.

6 EVRENPAŞA OKULU
Türkiye'de 6 Evrenpaşa okulu var: Bitlis Evrenpaşa İlköğretim Okulu. Elazığ Evrenpaşa İlköğretim Okulu. Erzurum Evrenpaşa İlköğretim Okulu. İzmir Evrenpaşa İlköğretim Okulu. Muğla Armutalan Evrenpaşa İlköğretim Okulu. Şanlıurfa-Ceylanpınar Evrenpaşa İlköğretim Okulu. Milli Güvenlik Konseyi üyesi Nurettin Ersin adına iki okul bulunuyor: Ankara Etimesgut Nurettin Ersin İO. Çanakkale Gelibolu Evreşe Orgeneral Nurettin Ersin İO. Milli Güvenlik Konseyi üyeleri Sedat Celasun adına Ankara Etimesgut Sedat Celasun İlköğretim Okulu, Tahsin Şahinkaya adına da Ankara Kazan'da Tahsin Şahinkaya İlköğretim Okulu bulunuyor. Darbeye adını veren "12 Eylül" adıyla da Türkiye'de altı okul var.
Haberin fotoğrafları