kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
5 Mart 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Prensesin düğünü olay oldu

CİHAN
Giriş Saati : 05.03.2009 13:48
Güncelleme : 05.03.2009 23:48
Yeni Haber
Geçen hafta nişanlanan İsveçli prenses Victoria'nın düğünü İsveç'te problem oldu. Kraliyetin mali kriz gerekçesiyle düğünü bir yıldan önce yapamayacağı söylentilerinin ardından, İsveç kralının hükümetten düğün için yardım talebi gündeme gelmişti. Yaşanan bu süreç bazı İsveçlileri harekete geçirirken, kraliyetin düğünü kendi bütçesinden değil de, vergilerden almasına tepki gösteren bazı gruplar olayı protesto etmeye başladı. İsveçli gazeteler de her geçen gün yeni bir tepkiyi sayfalarına taşımaya başladı.

Geçtiğimiz günlerde Facebook'ta açılan "Victoria'nın düğününe ödemeye hayır diyelim" isimli gruba beş gün önce 5 bin kişi katılırken, dün bu sayı 30 binlere çıktı. Facebook'taki bu grubu kuran Fredrik Nordqvist, bütün insanların aynı değerde ve eşit olduğunu söylerken, "Buna kral ve ailesi de dâhil. Onlar da diğer İsveçliler gibi kendi düğünlerini kendi ödemeliler" diye konuştu. Grup üyelerinden Phoebe Mattson ise, özellikle kriz dönemlerinde, insanların işten çıkarılırken böyle bir girişimde bulunulmuş olmasının reaksiyona yol açtığını ve bu durumun halkı alaya almak gibi olduğunu belirtti. Expressen isimli İsveçli gazeteye konuşan Mattson ayrıca, "Kimse onların düğününe karşı değil, sadece bizim vergi paralarımızın kullanılması insanları rahatsız ediyor." diye ekledi.

Diğer İskandinav ülkelerindeki kraliyet ailelerinin düğün harcamalarını da nazara veren gazeteler, İsveç kraliyetini bu konuda eleştirdi. Verilen rakamlara göre; Norveç prensi 2001 yılında evlenirken düğün 23 milyon İsveç Kronuna mal olmuş ve bu masrafları Norveç Kralı'nın kendisi karşılamıştı. Yine Norveç'in prensesi 2002'de evlenirken düğün masrafları 10 milyon İsveç Kronu tutmuş, bu meblağı da yine Norveç Kralı kendi bütçesinden ödemişti. Danimarka'da ise 2004'de prens evlenirken 24 milyon İsveç Kronu miktarı bir masraf tutmuş ve bunu Danimarka hükümeti ile kraliyet kendi aralarında paylaşmıştı.

Victoria'nın babası İsveç Kralı 16. Gustaf, İsveç hükümetinden düğün için biraz daha fazla ödenek istemiş ve de bu konuyu görüşmek üzere Finans Bakanı ve Düğün Tertipleyicisi ile görüşmüştü. Toplantıda Victoria'nın yeni bir ev kurması ve düğün yapması ve bu masrafların karşılanması için bütçe oluşturulması ele alınmıştı.

İsveç kralının Victoria için hükümetten talebi bundan önce de olmuş, geçtiğimiz yıl da yine kızı için ek bir ödenek istemiş ve vergi paralarından 5 milyon Kron (902 bin TL) para almıştı. İsveç Kralı'na geçtiğimiz yıl bin 466 davet gelmiş, ancak bütçe kısıtlılığından dolayı Kral bunların ancak üçte birine katılabilmişti.
Bu yılki bütçeden kraliyete sene başında zaten 112 milyon Kronluk (20 milyon 202 bin TL) bir ödenek tahsis edilmişti. Bunun 57, 4 milyon Kronu tanıtım gezileri için ayrılmış durumda. Diğer kısmı ise saray masraflarına tahsis edilmiş durumda. Fakat ani gelişen nişan olayı, bu bütçenin biraz daha arttırılmasına yola açarken, ekstra miktarın ne kadar ve nasıl olacağı daha sonra netlik kazanacak. Netleşecek bu ek ödenek; düğün davetiyelerine ve düğün gezi masraflarına gidecek.