kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
5 Mart 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

'Karttaki tatlı dönem bitti 12 ay taksiti artık unutun'

DİLEK TAŞ
04.03.2009
Yapı Kredi Genel Müdür Yardımcısı Somer, perakendeye yönelik kredi kartı pazarında yapılacak ayarlamayla vade farklı ödemede artık 1-2 yıl vade görülmeyeceğini bildirdi..
Yapı Kredi Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nazan Somer perakende sektörüne yönelik kredi kartı pazarında mart ayından itibaren değişikliğe gideceklerini kaydetti. Somer, Alışveriş Merkezi Yatırımcılar Derneği (AYD) tarafından birincisi düzenlenen AVM Yatırımları Konferansı'nda yaptığı konuşmada, risk primlerinin artması ve getirinin azalması nedeniyle bazı şartların değişmesi gerektiğini söyledi. Mart sonundan itibaren daha sağlıklı şartlarda ayarlama yapacaklarını kaydeden Somer, vade farklı ödemelerde artık 12 -24 aylık vadelerin görülmeyeceğini kaydetti. Somer, bankaların katlandığı risk primlerinin arttığına dikkat çekerek "Yeni bir modele gitmeliyiz. Bu model taksitin fonlama giderinin tüketici tarafından da bir miktar karşılandığı bir model olmalı" diye konuştu.

BÜYÜME HEDEFİ ŞAŞTI
2001'den bu yana kart pazarının büyüdüğünü belirten Somer, "Bugüne kadar çok tatlı bir dönem geçirdik ama o ortam artık yok. Bu yıl yüzde 20 büyüme öngörmüştük. Ocakta yüzde 14, şubatta yüzde 12.5 büyüme oldu. Bu yıl yüzde 10 gibi bir büyüme göreceğiz" dedi. AYD Başkanı Hakan Kodal ise, sektörün en önemli sorununun finans olduğunu belirterek, "Birbirimize destek olarak bu dönemi atlatmaya çalışıyoruz. Çünkü bankaların toleransı yok" dedi. Kartlara uygulanan komisyondan da yakınan Kodal, "Komisyon 10-15'lere çıktı. Bizim yüzde 20-30'luk kira indiriminin önemli kısmı komisyona gidiyor" dedi.

206 AVM VAR

Yatırım 30 milyar $
Yabancı sermaye 10 milyar $
İstihdam 350 bin
Kiralanabilir m2 alan 4.5 milyon m2
AVM sayısı 206