kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
5 Mart 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Sudan'ı ayaklandıran karar

05.03.2009
Uluslararası Ceza Mahkemesi, Devlet Başkanı Ömer El Beşir'i 2003'ten beri Darfur'da 300 bin kişinin ölümünden, 2.5 milyon kişiyi de evini terkederek mülteci durumuna düşürmekten sorumlu tutuyor..
Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), dün tarihi bir karar alarak Sudan Devlet Başkanı Ömer el Beşir hakkında insanlığa karşı suç ve savaş suçu işlemekten gıyabında tutuklama emri çıkarttı. UCM, tarihinde ilk kez halen görevde olan bir lider hakkında karar alırken; El Beşir mahkemeye meydan okudu ve "O kâğıdı yesinler" dedi.

7 AYRI SUÇ İŞLEDİ İDDİASI
UCM savcıları, 8 ay önce Beşir hakkında aralarında soykırımın da olduğu 10 ayrı suçtan tutuklama emri istemişti. Mahkemeye bağlı 3 yargıçsa, dünkü kararla El Beşir'in Darfur'da ikisi savaş suçu olmak üzere yedi ayrı suç işlediği kararına vardı: "Cinayet, yok etme, zoraki göç, işkence, tecavüz..." Savaş suçları ise "sivil halka doğrudan saldırmak ve yağmacılık." Lahey'deki mahkemenin sözcüsü Laurence Blairon, "Darfur'da olanlar devletin en üst düzey kademelerinin organize ettiği planın sonucudur" dedi. Ancak mahkeme, el Beşir'in soykırım işlemediği sonucuna vardı. Blairon, "Soykırımın tanımı kesindir. Biz bu suçlamayı yöneltemedik" şeklinde konuştu.

ARAP BİRLİĞİ'NDEN TEPKİ
Ömer el Beşir ise, mahkemenin kararını açıklamasından önce kendisini destekleyen halka seslenerek "Tutuklama emrini yesinler. Yazmak için kullandıkları mürekkebe değmez" dedi. Tutuklama kararına Afrika Birliği Örğütü ve Arap Birliği tepki göstererek, "Faydasız ama tehlikeli" buldu. Mısır Haber Ajansı MENA da Afrika Birliği'nin kararın ertelenmesi için BM Güvenlik Konseyi'ne bir heyet göndereceğini duyurdu. Sudan, Uluslararası Ceza Mahkemesi'ni tanımadığı için Başkan Ömer El Beşir'in yakalanması, ancak mahkemeyi tanıyan ve anlaşmanın altına imza atan 108 ülkeden birinin hava sahasına girmesi durumunda mümkün olabilecek.