kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
5 Mart 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

''Mülkiyet sorununun hızla çözülmesini istiyoruz''

Giriş Saati : 05.03.2009 14:13
Güncelleme : 05.03.2009 23:48
Yeni Haber
KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, mülkiyet sorununun hızla çözülmesini istediklerini, bu konuda Rum tarafıyla farklılıklarının ilkesel değil, hangi mekanizmayla daha hızlı yanıt verilmesi noktasında yoğunlaştığını belirterek, ''Onun için uzak değiliz ve çözebiliriz diye düşünüyorum'' dedi.

Cumhurbaşkanı Talat, Kıbrıs Rum tarafı ile Mülkiyet Kurulu mekanizması olması hususunda prensip olarak anlaştıklarını da açıkladı.

Talat, Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas ile, Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde Lefkoşa ara bölgedeki görüşmesinin ardından, Cumhurbaşkanlığına gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bugünkü görüşmede Mülkiyet Kurulu oluşturulmasına ilişkin önerilerine karşı Rum tarafının önerilerini aldıklarını ve mülkiyet konusunu tamamladıklarını belirten Talat, ''Mülkiyet Komisyonu mekanizmasıyla ilgili ciddi, büyük bir sorun olacağını düşünmüyorum, yani yakınlaşabilecek görüşlerdir bunlar. Temsilcilerimiz üzerinde çalışmaya devam edecek'' dedi.

Talat, haftaya AB konularını görüşmeye başlayacaklarını, bunun gündemini de temsilcilerinin görüşerek belirleyeceğini kaydetti. Talat, haftaya perşembe günü görüşecek olan temsilcilerin, güven yaratıcı önlemler ve teknik komitelerin çalışmalarının sonuçlarının uygulanmasını da ele alacaklarını belirtti.

Cumhurbaşkanı Talat, ''Mülkiyette en son sözü kurucu devletin mi vereceği?'' sorusuna karşılık, ''Kurucu devlet en son sözü söyleyecek diye bir şeyi biz ortaya koymadık. Bizim ortaya koyduğumuz; belli kriterler saptanacak, bu kriterlere göre Mülkiyet Komisyonu mekanizması karar verecek'' dedi.

KRİTERLER OLACAK

Mülkiyette takas, tazminat ve iade yoluyla çözümün nasıl olacağını, kriterlerde ortaya koyduklarını belirten Talat, şöyle devam etti:

''Yani kim malını geri alabilecek, kim tazminat alabilecek, kim malını değiştirebilecek, bunları öngörüyoruz. Burada devletlerin herhangi bir belirleyici sözü olması söz konusu değil. Çünkü peşinen, biz zaten, mülkiyet hakkını kabul ettik. Bunun düzenlenmesini kriterlere bağladık. Kriterleri tartışırsak, o zaman tabii farklılıklarımız var. Çünkü Rum tarafı da bu ilkeyi kabul etmiş olmakla birlikte, onların eğilimi 'sön sözü, nihai kararı eski mal sahibinin vermesi' yönündedir. Bize göre ise bu, kriterlere göre olmalıdır. Kriterleri birlikte belirleyeceğiz ve o kriterlere göre çözeceğiz. Bizim pozisyonumuz budur.''

Cumhurbaşkanı Talat, Mülkiyet Kurulunun kurulmasına ilişkin bir soru üzerine, kurulmasını önerdikleri mekanizmanın, daha tarafların değerlendirmesine muhtaç olduğunu kaydetti.

Mülkiyet sorununun hızla çözülmesini istediklerini bildiren Talat, şöyle devam etti:

''Rum tarafının da bu düşünce içinde olduğunu düşünüyorum. Ama onların önerisi ile bizim önerimizde buna ne kadar cevap verilecek, bütün tartışma konusu budur. Farklılığımız ilkesel değildir, farklılığımız bu söylediğim hızlandırmaya hangi mekanizmayla daha uygun cevaplar verebiliriz, o noktada yoğunlaşmaktadır. Onun için uzak değiliz ve çözebiliriz diye düşünüyorum. Yani büyük farkımız yoktur bu konuda. Prensip olarak, evet Mülkiyet Kurulu mekanizması olması hususunda anlaşılmıştır.''