kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
5 Mart 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Türkiye karşıtı belgeseli kınıyorum!"

Giriş Saati : 05.03.2009 16:53
Güncelleme : 05.03.2009 23:48
Yeni Haber
Rusya'nın eski Ankara Büyükelçisi Aleksandr Lebedev, Rossiya televizyon kanalında Aleksey Denisov imzasıyla gösterilen "Balkanlarda Rus Haçı" isimli belgesel filme sert tepki vererek, "Çirkin olay. Amaçları Rusya ve Türkiye ilişkilerini bozmak. Kınıyorum." dedi.

Cihan Haber Ajansı'na açıklamada bulunan eski Rus Büyükelçisi Lebedev, Türk-Rus ilişkilerinin geliştiği son dönemlerde vizyona giren belgesellerin bilinçli ve kasıtlı olarak üretildiğine dikkat çekti. Lebedev, "Amaçları Rus-Türk ilişkilerini bozmak. Kasıtlı olarak yapılıyor. Özellikle Türkiye Cumhurbaşkanı sayın Abdullah Gül'ün geçtiğimiz ay Moskova'ya yaptığı ziyaret ve Rusya'da devlet düzeyinde ağırlanmasının ardından bü tür filmin resmi devlet televizyonunda sunulması çok dikkat çekici. Kasıtlı bir plan." uyarısı yaptı.

Kendisnin Ankara'da büyükelçilik yaptığı dönemde de bu tür çirkin olayların yaşandığını, bundan sonrası içinde yaşanmaya devam edeceğini hatırlatan Lebedev şu şekilde konuştu:

"Bu şahıslar Türkiye-Rusya ilişkilerinin artmasını ve gelişmesini istemeyen belirli bir kategorideki isimler. Maleseef bu tür insanlar her kurumda bulunuyor." şeklinde konuştu. Bazı kimselerin bu tür filmler aracılığıyla Rusya'da Türk firmalarının faaliyetlerini bozmağa çalıştığını da anlatan Lebedev, "Rusya'da giderek artmakta olan Türk şirketleri ve çoğunun başarısı birilerini ciddi şekilde rahatsız ediyor. Onlar da bu propaganda yayınlar vasıtasıyla Türk şirketlerinin faaliyetlerini bozmağa çalışıyor." dedi.

Lebedev, iki ülke arasındaki işbirliğin arttığı bir dönemde tarihi olayları malzeme yaparak iki ülke ilişkilerini bozmaya çalışmayı "saçmalık" olarak niteleyerek şu karşılaştırmayı yaptı: "Ne gerek var eski tarihi olayları kurcalamaya? Olan oldu artık. Geçmişte kaldı. Unutun gitsin. O zaman Türkiye de Kırım'ı hatırlasın. Biliyorsunuz Kırım'ı Çarlık Rusyası savaşarak Osmanlı'dan aldı. Ama bugün bunu hatırlayan yok. Bizde eski tarihi olayları kurcalamak moda oldu. Bazı şeyler de hatırlanabilir. Örneğin, Rusya kahramanı olan Prens Aleksandr Nevski'nin babasının Tatar hanı olduğu söyleniliyor. Dmitri Donskoy'un Kulikova Çatışması'nda (1380 yılında) Rus savaşçılarının çoğu Tatar kökenli idi. Veya Türkiye'nin İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası'nın yanında yer almadığını, SSCB'ye karşı savaşmadığını neden hatırlamıyoruz? Bırakalım eski tarihi olayları. İleriye dönük bakalım. Bugün iki ülke ilişkilerinin gelişmesi hepimizin yararına."

CİHAN