kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
5 Mart 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

ABD Rusya ile "yeni başlangıç" istiyor

Giriş Saati : 05.03.2009 17:07
Güncelleme : 05.03.2009 23:48
Yeni Haber
ABD Dışişleri Bakanı Hillary R. Clinton, Brüksel'deki NATO dışişleri bakanları toplantısında Rusya ile "yeni bir başlangıç" zamanının geldiğini söyledi...
Clinton bu görüşlerini NATO dışişleri bakanlarının Moskova ile Rusya-Gürcistan çatışması sonrasında geçen yaz dondurulan resmi ilişkileri yeniden başlatmayı tartıştıkları toplantıda dile getirdi. Clinton ittifak üyelerinin ortak menfaat alanları arasında Afganistan konusunun da yer aldığını söyledi. ABD Dışişleri Bakanı, bunun yanında NATO'nun Gürcistan ve Ukrayna'ya da üyelik kapılarını açık tutması gerektiğini söyledi.

Rusya'nın NATO temsilcisi ise bu konuşma öncesinde Gürcistan'a yönelik savaşı başlatma nedenlerini savunmuş ve NATO ile yeniden kurulacak herhangi bir ilişki türünün Rusya'nın kuralları doğrultusunda olabileceğini söylemişti. NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer ise dışişleri bakanlarından "NATO ve Rusya'nın Avrupa güvenliği ve küresel güvenlik açısından taşıdığı öneme yakışan pozitif bir gündeme onay vermelerini" istedi.

Afganistan stratejisi NATO'nun Transatlantik ilişkilerinde başlıca yapıyı oluşturmaya devam etmekle beraber, herhangi bir başarısızlığın güvenilirliğinin sorgulanmasına yol açabileceği Afganistan'da, ciddi bir askeri ve siyasi sorunla yüzyüze bulunduğu belirtiliyor. Artık daha kuvvetli bir "takım oyunu" görüntüsü veren yeni ABD dış politikası çerçevesinde, Başkan Yardımcısı Joe Biden da gelecek Salı günü Brüksel'e giderek Afganistan konusunda daha detaylı bir görüş alışverişinde bulunacak.

Obama sonrası ilk NATO üyesi ülkelerin dışişleri bakanları ABD Başkanı Barack H. Obama yönetiminin göreve gelmesinden bu yana Brüksel'de ilk resmi toplantılarını düzenliyor. Bakan Hillary Clinton da ilk kez bir NATO zirvesine katılıyor. NATO Nisan ayı başlarında Fransa ve Almanya'da devlet ve hükümet başkanları zirvesi düzenleyecek. İttifak, Rusya ile yakınlaşırken, bu durumun Gürcistan ve Ukrayna'yı yalnız bıraktığı anlamına gelmediği mesajı vermeye çalışacak. NATO üyesi olmasalar da, bu iki ülkenin dışişleri bakanları da toplantıya davetli olacak.

İHA