kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
5 Mart 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Müdahalede geç kalındı"

AJANSLAR
Giriş Saati : 05.03.2009 11:24
Güncelleme : 05.03.2009 23:48
Yeni Haber
THY uçağının geçen hafta Amsterdam'da düşmesiyle ilgili dün açıklanan ilk araştırma sonuçları, Hollanda basınında, ortaya çıkan teknik arızaya müdahalede geç kalındığı şeklinde yorumlandı.

Gazetelerin hemen hemen tamamı, teknik bir arızanın ortaya çıktığı, bu arızanın insan hatasıyla birleşmesi sonucu böyle bir kazanın yaşandığı görüşünü öne çıkardı.

De Telegraaf gazetesi, "insan hatası" sürmanşetiyle verdiği haberde, altimetre cihazının gösterdiği hatanın zamanında düzeltilemediğini, kaptan pilotun hataya 100 saniye sonra müdahale ettiğini, ancak geç kalındığını yazdı.

De Volkskrant gazetesi, "Her şey yolunda gidiyordu, hız hariç" başlığıyla verdiği haberde, mürettebatın gösterge cihazının hatasını gidermede başarılı olamadığını, aynı hatanın daha önce aynı uçakta iki kez meydana gelmesinin de bu kazaya kadar fark edilmediğini belirtti.

Het Parool gazetesi, "Pilotlar hataya geç yanıt verdi" başlığını atarken, Trouw gazetesi "kaza nedeni teknik arıza, 150 metrede müdahale edilmekle geç kalındı" ifadesini başlığa çıkardı.

Algemeen Dagblad gazetesi de "Pilotlar müdahalede geç kaldılar" görüşünü başlığa taşıdı ve pilotların yaklaşık bir buçuk dakika sonra arızalı sinyali algılayabildiklerini savundu.

Gazetelerin haberlerinde, kazaya teknik bir hatanın pilotların tahmin yürütme konusunda yaptıkları bir hatayla birleşmesinin yol açtığı görüşüne ağırlıklı olarak yer verildi. Haberlere göre, uçak daha yaklaşık 700 metre yükseklikteyken altimetre cihazı 1950 feet gösterecek yerde 8 feet gösterdi. Altimetrenin bu hatalı sinyalini otomatik pilot piste iniş olarak algılıyor ve hemen sistemi frenleyerek hız kesiyor. Pilotlar ise bunu çok geç fark ediyor. Pilotlar fark ettiğinde uçak yere yaklaşık 150 metreye kadar (450 feet) alçalmış oluyor. Üstelik pilotlar bu durumu paneldeki komut düğmesinin titremesiyle fark ediyorlar, tam gaz veriyorlar, ama uçak o anda yere temas etmiş oluyor.

Bazı gazetelerin haberlerine göre, pilotlar müdahalede yaklaşık bir buçuk dakika geç kaldı.

TÜRKİYE'DE TEPKİ YARATAN ÖN KAZA RAPORU YURT DIŞINDA İNANDIRICI BULUNDU

Türkiye'de tartışma ve tepki yaratan, Hollanda'da THY uçağının Amsterdam'da düşmesine ilişkin ön araştırma sonuçları, The Times gazetesince inandırıcı bulundu.

Gazete, "Müffetişlerin ön raporu, pilotların, Schiphol havaalanına yaklaşırken otomatik sistemlerinin, uçağı tehlikeli düşük bir hıza yavaşlatmasına göz yumduğu yolundaki yaygın teoriyi doğrulattı" diye yazdı.

İngiliz The Times gazetesi, THY uçağının düşmesine ilişkin olarak Hollanda'da Çarşamba günü açıklanan ön raporu duyurduğu haberinde "Türk Hava Yolları pilotları, Amsterdam kazası öncesi arızalı altımetri görmezlikten geldi" iddiasında bulundu.

Hollanda'da yapılan, uçağın pilotların arızalı altımetreyi farkettiğini ancak bunu bir sorun olarak görmeyerek reaksyon göstermediği yolundaki açıklamalara dikkat çekildiği haberde şöyle denildi:

"Türk uçağının son trajik anlarına ilişkin olarak verilen izah, Türkiye'nin ve bazı yolcuların, uçağı daha büyük bir zarardan koruyan kahraman pilotlara ilişkin anlatımları ile çelişiyor."

Bu savların doğrulanması halinde Amsterdam olayının, son 13 ayda pilot hataları nedeniyle uçakların düşmesine neden olan dördüncü pilot hatası olacağını öne süren gazete, bundan önce Ağustos ayında Madrit'te, Kasım ayında Fransa'nın Perpignan kenti yakınlarında ve geçen ay Buffalo, New York'ta meydana gelen uçak kazalarına dikkat çekti. Gazete şöyle devam etti:

"Kazaya ilişkin ön bulgular, pilotların, uçuşun çoğunda uçakları kontrol eden sofistike elektronik sistemlerine dayanması sonucunda temel uçuş yeteneklerini kaybetmesi tehlikesi konusundaki tartışmaları yoğunlaştıracağı kesin."