kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
5 Mart 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Sınırlarda ÖTV'siz satıştan BP'ye 474 milyon TL ceza

Hazal ATEŞ / ANKARA
05.03.2009
Maliye, İpsala ve Kapıkule sınır kapılarından çıkan araçlara satılan akaryakıtta eksik ÖTV ve KDV hesaplandığı gerekçesiyle British Petrol'e (BP) 474 milyon lira vergi cezası kesti..
Doğan Yayın Holding'in ardından bir rekor vergi cezası da dünya enerji devi British Petrol'e (BP) geldi. Maliye Bakanlığı, Türkiye'de akaryakıt, gaz ve madeni yağ sektöründe faaliyet gösteren dünyanın önde gelen petrol şirketlerinden BP'ye vergi aslı ve gecikme faizi ile birlikte 474 milyon lira vergi cezası kesti. İstanbul Büyük Mükellef Hizmetleri Vergi Dairesi Başkanlığı 474 milyon TL'lik vergi cezasını 3 Mart akşamı BP'ye tebliğ etti. Maliye, gümrüklerden yurtdışına çıkış yapan araçlara satılan akaryakıt için eksik ÖTV ve KDV hesaplandığını bu yolla vergi kaybına yol açıldığı saptadı. İncelemelerin 2006, 2007 ve 2008 dönemini kapsadığını belirten Maliye yetkilileri, söz konusu cezanın 170 milyon liralık kısmının tahakkuk ettirilen vergi ve kalan tutarın da ceza ve faizden oluştuğunu bildirdi.

KDV VE ÖTV ÖDEN ME Dİ
Vergi Dairesi, şirketten ceza tutarı kadar teminat yatırmasını istedi. BP ise ihracatı teşvik amacıyla yurtdışına çıkan TIR'lara ÖTV'siz satılan akaryakıt için limit bulunmadığını Maliye'nin yanlış yorum yaptığını ileri sürdü ve cezaya karşı dava açacağını söyledi. Maliye yetkilileri ise yurtdışına çıkarılan akaryakıtta bir limit olduğunu ve BP'nin bunu geçtiğini belirterek, bu nedenle araç başına 550 litreyi ağan bölüm için ÖTV ve KDV talep edildiğini söyledi.
Haberin fotoğrafları