kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
5 Mart 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

FT'den BP cezası yorumu

ANKA
Giriş Saati : 05.03.2009 10:59
Güncelleme : 05.03.2009 20:31
Yeni Haber
Maliye Bakanlığı'nca British Petroleum'a (BP) çıkartılan vergi cezası, İngiltere'de dikkat çekti. Financial Times gazetesi, BP'nin bizim için tam bir sürpriz oldu" dediği 474 milyon liralık cezayı değerlendirirken, "Bir ayda ikinci defa Türkiye'nin Maliye Bakanlığı yüz milyonlarca lira tutarında bir vergi cezasını empoze ediyor. Ve bu ceza, artık hükümet ile açık bir biçimde karşı karşıya gelen Doğan Medya Grubu'na getirilen 826 milyon liralık cezaya ilişkin hararetli tartışmalar sürerken geliyor" yorumunu yaptı. Gazete, "Ancak Türkiye'nin, ekonomik faaliyetlerdeki düşüşten çok zarar göreceği bir yılda vergi gelirlerini önemli ölçüde artırmaya büyük bir ihtiyacı var" diye yazdı.

Ekonomi gazetesi Financial Times, Türkiye muhabiri Delphine Strauss imzalı haberinde, Türkiye'nin BP'ye getirilen 474 milyon liralık (275 milyon dolarlık) vergi cezasına dikkat çekti. BP'nin yanlış bir tatbikatın yapıldığını, cezaya karşı her türlü kanuni hakkını kullanacağını bildirdiğini kaydeden gazete, BP'nin Türkiye'deki en büyük yabancı yatırımcılardan biri olduğunu söylediğine de dikkat çekti.

BP İÇİN "TAM SÜRPRİZ"

BP'nin İstanbul'daki Sözcüsü Murat Lecompte'nin cezanın grubu için "tam bir sürpriz" olduğu sözlerine de yer verildiği haberde, Türkiye'ye giren kamyonların 550 litre aşkın yakıt alması halinde özel tüketim vergisi ve KDV'yi ödemeleri gerektiği anlatıldı. Gazete, önlemin, kaçakçılığa karşı alındığını kaydederken, Türkiye'de petrole uygulanan vergilerin dünyanın en yüksek vergilerin arasında yer aldığına da işaret etti. Gazete şu değerlendirmesini yaptı:

"Bir ayda ikinci defa Türkiye'nin Maliye Bakanlığı yüz milyonlarca lira tutarında bir vergi cezasını empoze ediyor. Ve bu ceza, artık hükümet ile açık bir biçimde karşı karşıya gelen Doğan medya grubuna getirilen 826 milyon liralık cezaya ilişkin hararetli tartışmalar sürerken geliyor.

Ancak Türkiye'nin, ekonomik faaliyetlerdeki düşüşten çok zarar göreceği bir yılda vergi gelirlerini önemli ölçüde artırmaya büyük bir ihtiyacı var.

Aynı zamanda eğer Uluslararası Para Fonu ile yeni bir finansman paketine ilişkin bir anlaşma yapmak isterse, vergi tahsilatını da iyileştirmesi gerekecek."

Buna karşın gazete, "Maliye Bakanlığı'nca gösterilen bu heves Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, IMF'nin gelir vergi kaçaklığının bastırılması amacıyla talep ettiğini söylediği önlemleri kamuoyu önünde reddetmesi ile ters düşüyor" yorumunu yaptı.