kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
5 Mart 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Kriz günlüğü

04.03.2009
26 ülke krize karşı savunmasız durumda
IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, küresel krizin dünyanın en yoksul ülkelerini etkilemeye başladığını ve 22 ülkenin bu yıl 25 milyar dolar ek kaynağa ihtiyacı olabileceğini söyledi. IMF, kriz karşısında "fazlasıyla savunmasız'' 26 ülke bulunduğunu, ancak bunların hemen ek finansmana ihtiyacı olmayabileceğini de bildirdi. 26 ülke arasında Zambia, Vietnam, Angola, Gana, Burundi, Fil Dişi Sahilleri, Haiti, Honduras, Liberya, Nijerya, Moğolistan, Moldova, Papua Yeni Gine, Sudan, Arnavutluk ve Kırgızistan bulunuyor.

Bank of America'nın kredi notunu düşürdü
Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's, Bank of America'nın kredi notunu bir kademe düşürerek "A"ya indirdi. Not indirimine sebep olarak ekonomideki bozulmanın gelirlere olan olumsuz etkisi verildi. S&P, Bank of America ve iştiraklerinin kredi notu görünümünü ise "negatif"te bıraktı. Bu bankanın kredi notunun ileride tekrar düşürülebileceği anlamına geliyor. Bank of America'nın kredi notu 19 Aralık 2008'de de düşürülmüştü.

Ekonomi sekiz yıldır ilk kez küçüldü
Avustralya ekonomisi, geçen yılın son çeyreğinde yüzde 0.5 daraldı. Ekonominin 8 yıldır ilk kez daralması, Avustralya İstatistik Bürosu'nun gayri safi yurtiçi hasılada küçük bir yükseliş açıklamasını bekleyen ekonomistlerde şaşkınlık yarattı. Ekonomi, geçen yıl genelinde ise sadece yüzde 0.3 büyüdü. Şirketlerin son 20 yıldır olmadığı kadar stoklarını azaltmaları daralmada etkili oldu. Avustralya'nın en büyük ihracatçısı Japonya'nın GSYİH son çeyrekte yüzde 3.3 oranında düştü.

Japon otocular da destek arayışında
Toyota'dan sonra Honda, Mitsubishi ve Nissan, fon temini için ortamın kötüleşmesiyle, işletme sermayesi için kredi temin etmek üzere yönlerini hükümete çevirdi. Toyota Motor Corp'un da 5 yıl vadeli 2 milyar dolar kredi için görüşmekte olduğu Japan Bank for International Cooperation'dan Honda da kredi almayı düşünüyor. Mitsubishi Motors ve Nissan Motor da Development Bank of Japan'dan düşük faizli kredi almak için başvuruda bulundu.