kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
5 Mart 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Büyük resim için tıklayın

Bankalar dolarda yükselişe Tahtakale düşüşe oynuyor

KERİM KARAKAYA
04.03.2009
Doların ateşi yeniden çıktı. Tarihi zirvelerini zorlayan dolar için Tahtakale esnafı ve bankacılar farklı düşünüyor. Tahtakale seçimden sonra doların 1.50'ye kadar gerilemesini beklerken, bankacılar 1.80'i öngörüyor. Soru şu: Kim haklı çıkacak?..
Küresel piyasalarda son haftada yoğunlaşan satışlar dolara yarıyor. Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de yükselişe geçen dolar, tarihi zirvelerini zorluyor. Dolar yükselirken, bundan sonraki olası hareketi üzerine tartışmada büyüyor. Tezgahüstü piyasanın kalbi Tahtakale'de uzmanlar doların ateşinin söneceğine, 1.50 seviyelerine geri döneceğine inanıyor. Bankacıların son açıklamalarına bakılırsa, çoğunlu yükselişin devam edeceğini ve 1.80'e kadar çıkacağına öngörüyor. Peki, Tahtakale ile bankalalar arasınraki görüş farlılıgı neden kaynaklanıyor?

GÖRÜŞ FARKLILIĞI BÜYÜK
Tahtakale'nin ayaklı borsacıları, yerlilerin bu seviyelerden dolarlarını satacağını düşünüyor. Zaten bu satışların da başladığını belirtiyorlar. Ayrıca, hanehalkının döviz ihtiyacının az olduğunu ve cari açık sorununun azaldığını belirterek daha fazla yükselişi öngörmüyorlar. Bankalar ise yurtdışındaki olumsuz havanın altını çiziyor. Dünyada dolar talebinin arttığına dikkat çeken bankacılar, Türkiye'de yükselişin devam etmesini kaçınılmaz görüyor. Ayrıca , yerlilerin döviz satışlarının sınırlı kalacağına inanıyorlar. Dolar için her iki kesimin yaptığı tahminler, görüş farklılığının ne kadar büyük olduğunu ortaya koyuyor. Tahtakale'de seçimlerden sonra doların 1.50 seviyelerine çekileceği konuşulurken, bankacılar arasında 1.80 seviyesi telaffuz ediliyor. Kimin haklı olduğunu ise zaman gösterecek.

Bankacılara göre dolar yükselecek çünkü
* Yurtdışı piyasalardaki büyük belirsizlikler devam ediyor.
* Cari açık düşse de hala bir finansman ihtiyacı var.
* Özel kesimin döviz açığı çok fazla
* IMF belirsizliği sürüyor.

Tahtakale'ye göre dolar düşecek çünkü
* Türkiye, diğer ülkelerden son dönemde ayrıştı.
* Cari açık riski önemli ölçüde azaldı.
* Hanehalkının döviz ihtiyacı yok.
* IMF ile anlaşma yapılacağı beklentisi canlı tutuluyor.