kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
2 Mart 2009, Pazartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
UFUK SANDIK

Penguenler krizden çıkışın yolunu öğretiyor

Tüm dünya sabahtan akşama yatıp kalkıp krizi konuşuyor. Herkes birilerinin çıkıp bir şeyler yapmasını istiyor. Krizi elbirliğiyle ortaklaşa aşmayı düşünen yok. Tek yaptıkları konuşmak. İnsanoğlunun doğadaki diğer canlılardan farkı da burada. Çünkü doğadaki canlılar kriz ortamlarında birlikte hareket ediyorlar. Geçenlerde Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği TAYSAD'ın dergisinde bu konuda bir yazı okudum. "Şirketler krizi nasıl yönetebilir?" başlıklı yazıda danışman Yekta Özözer, doğadan yola çıkarak hayvanların krizde nasıl dayanışma içinde olduklarını örneklerle anlatıyor. Bu yazıdan örnek alınacak çok şeyler var:
"Doğal krizlerle temelde benzer unsurları içeren makro ve mikro ölçekli krizleri daha iyi yönetebilmek için yine doğadan bazı ipuçları elde edilebilir. Tüm canlılar ani ve büyük ısı, nem gıda artışı azalışı gibi ani çevre şartları değişikliklerine karşı varlıklarını sürdürme gayretindedir. Bu nedenle çöl, kutup gibi en zorlu şartlarda yaşama becerileri olan develerden ve penguenlerden kriz yönetimi için çok şey öğrenilebilir.
Antarktika'da yaşayan kral penguenler özellikle takım çalışması açısından tam bir kriz yönetimi örneği gösterirler. Soğuk dönem öncesi kriz önlemi olarak önceden kilo alan penguenler bölgeye sürü halinde beraber gelir. Dişi ve erkek penguenler burada çiftleştikten ve yumurtlama olduktan sonra erkek penguenler yumurtaya sahip çıkıp kollarlar. Dişi penguenler ise yavrular için besin depolamak amacıyla yiyecek bulmaya giderler. Erkekler sert kutup koşulları karşısından yan yana gelir ve ortada sırayla durmak koşuluyla hem birbirlerini hem de yumurtadaki yavruları ısıtırlar. Sonrasında dişi penguenler gelir, midelerinde depoladıkları balıkları kusarak hem eşlerini hem de yumurtadan çıkan yavruları için besin sağlamış olurlar."
Sonuçta en etkin kriz yönetimi kriz olmadan önlem almak. Ancak kriz başlamışsa yapılacak tek şey beraber hareket edip, dayanışma içinde çalışmak. Krizi aşmak için penguen olmaya gerek yok. Herkes üzerine düşen görevi yapsın yeter.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Ayrıntılar için lütfen tıklayın