kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
9 Şubat 2009, Pazartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
UFUK SANDIK

Oto satışları 2001 krizindeki gibi dibi görmedi

2001'de patlak veren ekonomik krizin ardından 2002 Ocak, Türk otomotiv pazarında yaşanan en kötü ocak ayı olarak tarihe geçti. Pazar 2001 yılının aynı ayına göre yüzde 93 gibi yüksek bir oranda daralırken, sadece 591 adet otomobil satılmıştı. Otomobilden daha fazla traktörün satıldığı 2002 Ocak ayı 'kara ocak' olarak Türk otomotiv tarihine yazıldı. Hafif ticari araç satışları da pek iç açıcı değildi. Ocakta bin 213 adet hafif ticari araç satışı gerçekleşmişti.
2001 Ocak ayında otomotivde yaşanan krizin tanığı olarak 2009 Ocak ayı içi endişelerim, hatta korkularım vardı. Ancak, beklediğimden daha iyi bir sonuç ortaya çıktı. Ocak ayında 13 bin 173 adet otomobil satıldı. Açıkçası tüm dünyayı derinden sarsan ekonomik krizin olumsuz etkilerinin iyice hissedildiği şu günlerde otomobil satışlarının daha kötü olacağını bekliyordum. Ancak ortaya çıkan tablo, ülkenin bugüne kadar en derin krizinin yaşandığı 2001'e göre, o kadar korkutucu değil.
Ama şu gerçeğin de altını çizmek lazım. 2002'deki Türk ekonomisi ve otomotiv sektörünün bugün ulaştığı büyüklük arasında dağlar kadar fark var. 2003-2007 yıllarında hızla gelişen Türk otomotiv sanayisi iç pazar, ihracat ve üretimde art arda önemli rekorlar kırdı. Sektör, yatırımlarını 1.2 milyon adet üretim, 600-700 bin adetlik iç pazara göre yaptı. Bayi örgütünü, istihdamını ve servis hizmetlerini bu rakama göre planladı. Tahminimden daha iyi gerçekleşmesine rağmen, bugünkü şartlara göre daralmaya dramatik demek yanlış olmaz.
Ama yine de 2002 ocak ayındaki 591 adetlik otomobil satış rakamını hatırlayınca bugün işlerin o kadar da kötü gitmediğini düşünüyorum. Enseyi karartmayalım.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Ayrıntılar için lütfen tıklayın