kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
2 Mart 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Coca-Cola gizli formülüyle geliyor!

Pinar Çelik
01.03.2009
Ar-Ge yasası dünya devlerinin dikkatini Türkiye'ye çekti. Zyxel, Mercedes, HP, Unilever rotayı ülkeye çevirenler arasında... Kervana son katılmaya hazırlanan ise Coca-Cola. Şirket 93 ülkenin bağlı olduğu Türkiye'yi Ar-Ge merkezi yapmak için kolları sıvadı..
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in Eylül 2008'de Atlanta'daki Coca-Cola merkezini ziyareti sırasında Türkiye'ye Ar-Ge yatırımlarını artıracakları sinyalini vermişti şirketin Türk CEO'su Muhtar Kent. Bu açıklama bugünlerde ete kemiğe bürünüyor. Şirket Türkiye'yi Coca-Cola'nın en büyük Ar-Ge merkezlerinden biri yapmak için görüşmeleri hızlandırdı. Coca-Cola içinden aldığımız bilgilere göre şirket uzun zamandır çalışmaları yürütülen ancak henüz detayları netleşmeyen merkezin hayata geçirilmesi için hazırlıkların tamamlanmak üzere... Coca-Cola İçecek İcra Kurulu Başkanı Michael O'Neill de "Türkiye'nin Ar-Ge merkezi olma hedefinde vergi teşvikleri kesinlikle önemli bir faktör" diyerek desteklediği Ar-Ge Teşvik Yasası'nın Coca-Cola'nın araştırma geliştirme yatırımını tetikleyen en önemli faktör olduğu kaydediliyor.

TÜRKİYE PARLAYAN ÜLKE
Coca-Cola İçecek'in halihazırda Elazığ'da bir şişeleme tesisi bulunuyor. Ancak alınan bilgilere göre Ar-Ge için daha merkezi bir yer aranıyor. İlk tercih İstanbul ve yakın çevresi. Gizli formülü efsane haline gelen Coca-Cola'nın yıllık Ar-Ge bütçesi 400 milyon dolar. Coca-Cola'nın 6.'sını Uzakdoğu'da üretime destek için Şangay'da kurduğu Ar-Ge merkezinden sonra Türkiye yedinci üs olacak. Coca-Cola'nın Türkiye'deki partneri Anadolu Endüstri Holding'in yönetim kurulu başkanı Tuncay Özilhan da SABAH yazarı Şelale Kadak'la yaptığı röportajda da Türkiye'de bir Ar-Ge merkezi kuracağı bilgisini vermişti. Türkiye, Coca-Cola için önemli bir ülke. Ülke performansları içinde 14'üncü sırada yer alan Türkiye 'parlayan yıldız' olarak nitelendiriliyor.