kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Şubat 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"ABD ve Çin dünyayı ekonomik krizden kurtabilir"

Giriş Saati : 21.02.2009 11:51
Güncelleme : 21.02.2009 16:06
Yeni Haber
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, ABD ve Çin'in birlikte çalışarak dünyayı ekonomik krizden kurtarabileceğini ifade etti.

Dışişleri Bakanı olarak Pekin'e ilk ziyaretini gerçekleştiren Clinton, Çin Dışişleri Bakanı Yang Jiechi ile yaptığı görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Clinton, küresel finans krizinin aşılması, küresel iklim değişikliği ve Kuzey Kore gibi güvenlik tehditlerine karşılık verilmesinde iki ülkenin ortak çaba göstermesini istedi. Clinton, "Küresel gelişmeler önümüze dolu dolu ve zorlu bir gündem koymaktadır. ABD, bu gündemi değerlendirirken, her iki ülkenin, dünyanın refahı ve gelişimi için, Çin'le olumlu ve yapıcı ilişkiler gütmeyi istemektedir" dedi.

Bu arada Çin'in siyasi ve dini özgürlükler alanındaki siciline de değinen Clinton, bu kez daha yumuşak bir dil kullanmayı tercih etti. 1995'te Pekin'de yaptığı bir konuşmada, Çin'in insan haklarını sicilini açık bir dille eleştiren Clinton bu kez, "Taraflar, insan hakları, Tibet, dini özgürlükler ve ifade özgürlüğü dahil anlaşmazlık yaşadığı meseleler üzerinde de samimi görüşmeler yapacaktır" diye konuştu.

Tokyo, Cakarta ve Seul'ün ardından Uzakdoğu gezisinin son durağı için Çin'e gelen Clinton ayrıca, ABD ve Çin ekonomilerinin nasıl birbiriyle içiçe olduğunu anlatarak, "Çin hükümetini, ABD ekonomisine olan güveninin devam etmesini büyük bir takdirle karşılıyorum. Biz, hepimiz ABD ve Çin'in, birlikte dünya ekonomisinin iyileşmesine yardımcı olacağımıza inanıyoruz" dedi.

Çin, ABD'nin en çok ithalat yaptığı ülkelerin başında geliyor. Yaklaşık 2 trilyon dolarlık döviz rezervi olan Çin ayrıca, ABD hükümetinin en çok borcu olduğu ülke konumunda.

(İHA)