kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Şubat 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Orta Dünya, Orta Anadolu'ya geliyor

Zübeyde YALÇIN ANKARA
20.02.2009
Yüzüklerin Efendisi'nin geçtiği Orta Dünya ve diğer Hollywood filmleri, Türkiye'ye gelmeye hazırlanıyor. Tabi Turizm Bakanlığı'nın bu filmler için maliyet desteği sağlayan tasarısı başarılı olursa..
Yeni Zelanda veya Avustralya gibi ülkeler büyük film çekim platoları ile Hollywood filmlerinden en fazla para kazanan ülkeler. Bu film platolarının bir diğer özelliği de ülkelere yaptığı tanıtım katkısı. Ticaret Bakanlığı da bu açığı görerek uluslar arası filmler için bir teşvik programı başlattı. Türkiye'de çekilecek olan filmlerin maliyetinin yüzde 25'i karşılanacak. Yapımcıların cebinden çıkan her 4 liradan 1'i Kültür Bakanlığı'nın cebinden çıkacak. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye'yi büyük bir film platformu haline getirmeyi planladıklarını belirterek, "Çok önemli tarihsel ve kültürel bir geçmişimiz var. Örneğin bir Truva Türkiye'de çekilebilirdi" dedi. Günay, tarihi yapıların kullanımına ilişkin kolaylıklar da sağlanabileceğini söyledi. SABAH'ın sorularını yanıtlayan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye'de sinema alanında son dönemde önemli gelişmeler olduğunu, yurtdışında ödül alan yapımlara imza atıldığını belirterek, "Şimdi Türkiye'yi büyük bir film platformu haline getirmeyi planlıyoruz" dedi.

TASARI MECLİSE GELECEK
Daha önce kendisini ziyaret eden bazı Hollywood yapımcılarının Türkiye'de film çekilmesi için teşvik düzenlemelerin yürürlüğe konulmasını önerdiğini belirten Günay, başka ülkelerin bu işi nasıl yaptıklarını incelediklerini söyledi. Bakanlık olarak Maliye Bakanlığı ile konuyu görüştüklerini belirten Günay, "Tasarıyı, bu dönem parlamentoya getirmeyi planlıyoruz. Eğer gerçekleştirebilirsek, yabancı yapımcıların Türkiye'de çekecekleri film için çıkardıkları maliyetin yüzde 25'ini iade olarak geri ödeyeceğiz" dedi.