kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Şubat 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Can Akın Çağlar

Ziraat, ABD'ye para satmaya hazır

TARIK YILMAZ
20.02.2009
Küresel krizle birlikte elindeki fazla parayı Avrupa'ya satan Türk bankalarına yeni bir pazar daha açıldı. Türkiye'de ilk kez Ziraat Bankası ABD Merkez Bankası'na (FED) para satan sisteme girdi... Ziraat bu yolla elindeki nakiti isterse piyasa faizinden FED’e satabilecek. Genel Müdür Can Akın Çağlar, New York şubesi aracılığı ile FED’e para satabilecek hale geldiklerini açıkladı..
Krizin başladığı ilk günlerde Avrupa'daki bankalara para satmaya başlayan Türk bankacılık sistemi yeni bir adım daha attı. Türkiye'de ilk kez bir banka ABD Merkez Bankası'na para satan sisteme dahil oldu. Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, New York şubeleri aracılığıyla ilk kez Fed sistemine para satabilecek hale geldiklerini açıkladı.

ALMANLARLA DA YAPILIYOR
Hafta başında Yunanistan'daki şube açılışları sırasında basın mensuplarıyla bir sohbet toplantısı düzenleyen Çağlar, yurtdışındaki şubeleşme, işlemler ve Türkiye'deki bankacılık sektörünü değerlendirdi. Çağlar'ın en dikkat çeken yorumlarından biri ABD Merkez Bankası (Fed) sistemne dahil olmasıyla ilgili oldu. New York'taki Ziraat Bankası şubesinin Fed'e akses edebilme (sisteme dahil olma) imkanına kavuştuğunu anlatan Çağlar, "New York'taki şubemiz aracılığı ile oradaki kredi takas sistemine girebilir hale geldik. New York şubesi ile artık Türkiye'deki çekler, yurt dışına fiziken gitmeksizin, maksimum 3 gün içinde çek tahsil edilebilecek hale geldi" dedi. Fed sistemine dahil olan diğer bankalar gibi aynı şartlarda imkanlardan yararlanabiliyor. Böylece Ziraat elindeki fazla paraları Fed'e piyasa faizlerinden plase etme imkanına kavuştu. Alman Merkez Bankası ile benzer işlemleri yapma imkanına da sahip olduklarını dile getiren Çağlar, Yunanistan'da açılan şubelerin de ülkedeki gecelik piyasaya girme dahil bankaların yaptığı tüm işlemleri yapabildiğini söyledi. Gecelik borçlanma piyasasında Merkez'den 2-3 milyar lira borç alırken bu rakamın 8-9 milyar TL'ye yükseldiğini ve haftalık 1 milyar TL'nin altına inmeyecek şekilde borç verdiklerini kaydeden Çağlar, borçalacak ilişkisinde vade uyumsuzluğunun sorun olmadığın kaydetti.