kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Şubat 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz

TL'de faiz indirimini döviz izledi, piyasa 'Oh' çekti

20.02.2009
Finans piyasalarında oluşabilecek döviz sıkışıklığını aşmak amacıyla yeni kararlar alan Merkez Bankası döviz depo piyasasında faiz oranlarını düşürdü, vadeyi uzattı..
Kısa vadeli TL faizlerini bu ay da 1.5 puan ile beklentilerin üzerinde indirerek piyasaları bir kez daha şaşırtan Merkez Bankası, piyasalarda oluşabilecek döviz sıkışıklığını aşmak ve bankaları rahatlatmak amacıyla yeni kararlar aldı. Banka döviz depo piyasasında hem faiz oranlarını düşürdü, hem de vadeyi uzattı. Döviz depo piyasasında borç verme faiz oranı dolar için yüzde 7'den yüzde 5.5'e, euro için yüzde 9'dan yüzde 6.5'a düşürüldü. Döviz depo piyasasında bankaların kendi aralarındaki işlemlerin vadesi 1 aydan 3 aya uzatıldı.

GELİŞMELER İZLENECEK
Merkez Bankası açıklamasında "Önümüzdeki dönemde döviz piyasasına ilişkin gelişmeler yakından takip edilecek olup, gerektiğinde daha önceden Merkez Bankası tarafından açıklanmış olan önlemler derhal alınabilecektir" denildi. Merkez Bankası, bankalararası döviz piyasasında döviz likiditesi akışkanlığının artırılmasını sağlayarak finansal sistemdeki akışkanlığı ve kredi piyasalarının etkin çalışmasını desteklemek amacıyla daha önce de çeşitli önlemler almıştı. 21 Kasım 2008'den itibaren döviz depo piyasasında bankaların kendilerine tanınan borçlanma limitleri çerçevesinde Merkez Bankası'ndan dolar ve euro cinsinden alabilecekleri döviz depolarının vadesi uzatılarak, söz konusu piyasada borç verme faiz oranları düşürülmüştü..
Haberin fotoğrafları