kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Şubat 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Nurhan Toğuç

Cari açık risk oluşturmuyor özel sektör borcu korkutuyor

21.02.2009
Ata Yatırım Başekonomisti Nurhan Toğuç, bu yıl cari açığın ekonomi için risk oluşturmadığını belirterek "Asıl tehlike özel sektörün 48.6 milyar dolarlık dış borcunun nasıl çevrileceği" dedi..
Ata Yatırım'ın Strateji Raporunu açıkladığı basın toplantısında konuşan Başekonomist Nurhan Toğuç "Gerileyen hampetrol fiyatlarının da etkisiyle bu yıl cari açığın 26.5 milyar dolar düzeyinde gerçekleşmesini öngörüyoruz. Dolayısıyla yıllardır ekonomik yumuşak karnını oluşturan cari açık sorunu bu yıl ciddi bir risk oluşturmuyor. Asıl risk ise özel sektörün 48.6 milyar dolarlık dış borcu nasıl çevireceği sorusudur" dedi.

İKİ AŞAMALI BÜYÜME
Toğuç, geçen yıl yükselen petrol ve gıda fiyatları ile yaşanan enflasyon korkusunun bu yılki düşüşe ek olarak talep cephesindeki daralmanın da etkisiyle yerini rahatlama sürecine bıraktığını söyledi. Bu yıl iki aşamalı bir büyüme yaşanacağına işaret eden Toguç, "Yılın ilk yarısında daralma, ikinci yarısından itibaren de liradaki değer kaybı ve faiz indirimleri ile talep koşullarında göreceli olarak iyileşme bekliyoruz'' dedi. 2009 için yüzde 1.5'lik bir büyüme öngördüklerini kaydeden Ata Yatırım başekonomisti, "2009 stratejimiz küresel ekonominin yılın ilk yarısında daralmaya devam edeceği, ikinci yarısında yeniden ivme kazanacağı varsayımı üzerine kurulmuştur'' dedi. Nurhan Toğuç, azalan şirket kârları ve ithalat vergilerinin toplam vergi gelirlerini olumsuz yönde etkileyeceğini, hükümetin gelirlerde yüzde 19 artış hedeflemesini anlamlı bulmadıklarını söyleyerek bütçe hedefinin revize edilmesini beklediklerini söyledi.
Haberin fotoğrafları