kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
18 Şubat 2009, Çarşamba
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
SAİT GÜRSOY

2010'daki yeni sistem belirsizlikler içinde

Kanal 24'te "Eğitim Atölyesi" programına konuk oldum. Programı sunan, değerli dostlarım Servet Gülsün Şirin ve Salim Ünsal' la 2010'daki üniversiteye giriş sistemini konuştuk. Gelen telefonlarda gençlerin bilinmeyen bir denizde panik içersinde yüzdüklerini gördüm. Son derece haklılar. YÖK yeni bir sınav sistemini ortaya attı. Sanki devlet sırrıymış gibi birçok nokta açıklanmadı. Yüzeysel bilgiler verildi. Binde bir puanın dahi çok önemli olduğu bu tür sıralama sınavlarına hazırlık uzun süre ister. Özellikle 2010'da sınava girecek 11'inci sınıf öğrencileri ve aileleri şaşkınlık içersinde. Bu bilinmezlik fırsatından yararlanan bazı kişiler piyasaya çıktılar, sanki sınavın tüm bilgilerini biliyormuş gibi ahkam kesip, insanlarımızın kafalarını karıştırdılar.
Tamam, 2010'da yeni bir sınav uygulayacaksınız. Yaptığınız yüzeysel açıklamayı ben ve benim gibi teknik adamlar incelediğinde, bu sistemin mükemmel olduğunu anlıyor. Ancak sınavlara girecek olan gençler yeterli bilgileri alamadıkları için panik ve stres içersindeler. Buna, hafta sonunda Manisa Final Dergisi Dershaneleri için verdiğim konferansta şahit oldum. Yeni sistemden bahsedince bazı gençlerden, "Önümüzdeki yıl sınava gireceğim. Bu yılki sisteme göre hazırlığımı yapmıştım. Her şey altüst oldu. Zaman azalıyor, açıklamalar yetersiz" şeklinde yakınmalar geldi. Yapılacak iş çok basitti. Temmuz ayında bu sistemin plan ve programı yapılacaktı. Her şey tamamlandıktan sonra bu günlerde kamuoyuna açıklanacaktı. Böylece kimse tedirgin olmayacaktı.
Zannedersem sistem temmuzun üçüncü haftasına doğru son şeklini alacak. Üniversiteye giriş büyük bir sektör oluşturuyor. Bir tarafta dershaneler, okullar. Diğer tarafta yayıncılar. Bütün bunların arasında cendereye sıkışmış gençler. Belirsizlik ortadan kalmadığı sürece her kesim maddi manevi zarara uğrayacak. Sakın bana, Sait Gürsoy çok abartıyorsun demeyin. Tüm yaşantım bu dünya içersinde geçti. Öyle iki sınav olacakmış, testlerin ve puanların adı şuymuş diye yüzeysel bilgilerle gençler aydınlatılamaz. Gençlerin önümüzdeki yıl üniversiteli olabilmeleri için, şimdiden yeni sistemin bilgilerini tam bilmeleri gerekiyor. Çünkü buna göre hazırlık programlarını yapacaklar. Kısacası gençler adına bu bilinmezlik canımı çok sıktı. Kimse kusura bakmasın.

Yanıtı aranan sorular
Katıldığım Kanal 24'teki programda ve Manisa'daki panelde öğrenciler yeni sistemle ilgili sorular yönelttiler. Ben de bir elçi olarak bu sorulara köşemde yer vererek yetkililere aktaracağıma söz verdim... İşte gençlerin üniversiteye girişte düşünülen değişiklikle ilgili kafalarına takılanlar:
1) Bu sistemde alan seçimi çok önemli. Bazı bölümlerin (psikoloji, sosyoloji gibi...) puan türü değişecek mi?
2) Okulun önemini hissettiren ağırlıklı ortaöğretim başarı puanı kullanılacak mı?
3) Bu sistemde de alanları destekleyen katsayı farkı olacak mı?
4) Sınavlar nasıl uygulanacak? Testler kaç soru, kaç dakika?
5) Nisandaki sınavın (YGS), hazirandaki sınava (LYS) etkisi olacak mı?
6) Testlerin katsayıları, bölümlerin özelliğine göre değişecek mi? Örneğin, fizik, tıp için A, mühendislik için B katsayısıyla mı değerlendirilecek?
7) Hangi bölümler, hangi puan türlerinin içersinde yer alacak?
8) Meslek liselerinin durumu ne olacak? Sorular çok mantıklı. Yanıtlarını en kısa sürede YÖK'ten istiyorlar. Her yeni sistemde olduğu gibi, bu sistemin de artıları eksileri olacak. İlk etap da eleştiri yaparken yıkıcı olmayalım. Hatta önerilerimizi YÖK'le paylaşalım. Bence doğru bir sistem. Bu sistemde soru sayıları artırılarak, öğrencinin ders düzeyindeki başarıları belirlenecek. Böylece üniversite yaşamında ilgi, istek ve yeteneğine uygun bir akademik eğitim alacak.
Geçen hafta Bahçeşehir Üniversitesi' nin danışmanları, sevgili kardeşlerim Turgay Polat ve Banu Gürün liselerin rehber öğretmenlerine yeni sistemi anlattılar. Bu defa da ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan 20 Şubat, saat 14.00'de Okan Üniversitesi' nde, "Değişen ÖSS Sistemi ve ÖSS 2010" konulu bir konferans verecek. Yeni sistemi öğrenmek isteyenler, muhakkak konferansa katılın. Rezervasyon bilgisini 0216 677 16 30 (1218) no'lu telefondan alabilirsiniz. Gençlere yardımcı olmaya çalışan Bahçeşehir ve Okan üniversitelerini kutluyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Ayrıntılar için lütfen tıklayın