kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
7 Ocak 2009, Çarşamba
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
SAİT GÜRSOY

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin bursları

Son günlerde İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) verdiği burslarla ilgili e-postalar alıyorum. Gördüğüm kadarıyla, bursları kesildiği için ekonomik güçlük çeken gençler panik içersinde. İBB'de ilk kez 1994 yılında eğitim yardımı yapılmaya başlandı. İlk yıl 2 bin 500 üniversiteli öğrenciye aylık 1 milyon 500 bin lira katkıda bulunuldu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, imkânlarının da her geçen gün biraz daha gelişmesiyle, her yıl daha fazla üniversiteli gence, biraz daha yüksek miktarda eğitim yardımı yaptı. Öğrencilerin internet üzerinden verdikleri bilgiler doğrultusunda sıralama yaparak dar gelirli ailelerin umudu olan gençlerin bütçelerine az da olsa katkıda bulunuldu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, bu öğretim yılında 50 bin üniversite öğrencisine eğitim yardımı yapacaktı. Bilgisayar ortamında eğitim yardımı almaya hak kazananlar belirlendi. İlk ödemenin yapılacağı tarih de 23 Aralık olarak saptandı.
Yükseköğrenim öğrencilerine Burs, Kredi Verilmesine İlişkin Kanun'un, 2/2. fıkrası, kamu kurum ve kuruluşlarının yükseköğrenim öğrencilerine burs ve kredi vermelerini yasaklıyordu. Bu kuruluşlara sadece kredi ve burs verilmesini öngördükleri öğrencilerin isimlerini Kredi ve Yurtlar Kurumu'na bildirebilme hakkı tanınıyordu. Ancak yasanın bu maddesinde "belediyeler hariç" ifadesi bulunduğu için belediyelerin yükseköğrenim öğrencilerine kredi ve burs verebilme ayrıcalığı sağlanıyordu. Ana muhalefet partisi CHP'nin yaptığı iptal başvurusunu görüşen Anayasa Mahkemesi, belediyelerin burs vermesine imkân sağlayan ilgili yasa maddesini iptal etti. Böylece belediyelerin burs vermesi, yasal dayanaktan yoksun hale geldi.
İBB en azından bu yılki eğitim yardımlarının öğrencilere dağıtılmasının yollarını aradı. Ne yazık ki bir sonuca ulaşamadı. Yeni bir yasal düzenleme yapılıncaya kadar, eğitim yardımlarına devam edilemeyeceği saptandı. Belediyelerden alınan burslar, birçok öğrencinin maddi giderini karşılamaktaydı. Kesilmesi gerçekten çok kötü oldu. Herkesin maddi durumu iyi olmayabilir. İnanın okumak için zor koşulları göze alan insanlarımız var. Bunları görmezden gelemeyiz. Bu bursla ayını geçiren, ailesine yük olmayan, kendi kendine okumak isteyen gençlere destek olmalıyız. Bildiğim kadarıyla, belediyeler burs vermek istedikleri öğrencilerin listesini ve verecekleri parayı Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) aktaracak. MEB'de bu bursları dağıtacak. Kısacası burs sorununu çözüp, ihtiyaç sahibi gençlerimizi mutlu etmeliyiz.