kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Ocak 2009, Çarşamba
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
SAİT GÜRSOY

Özel yabancı okullar ayrıcalığı

OKS sisteminin son bulması üzerine İstanbul, İzmir ve İçel'de faaliyet gösteren özel yabancı okullar, 2009-2010 öğretim yılında
öğrencilerini MEB Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından yapılacak ortak bir sınavla alacak. Bilim, siyaset ve sanat alanında pek çok aydınımızın yetiştiği çalışma hayatımıza kıymetli liderler kazandıran bu okullar, 1997 yılında hayata geçirilen sekiz yıllık zorunlu eğitim uygulaması nedeniyle sadece ortaöğretim alanında hizmet veriyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nca onaylı kurum yönetmelikleri gereği bu okullar, sınavla öğrenci almak zorunda.
Özel yabancı okullara giriş sınavı 31 Mayıs 'ta gerçekleştirilecek. Sınav merkezleri; Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Mersin, Muğla, Samsun, Zonguldak olacak. Sınav başvurusu 16 Şubat-16 Mart arasında yapılacak. Sınava katılabilmek için ilköğretim 8'inci sınıfta öğrenim görüyor olmak gerekiyor. Bu sınava katılmak isteyen aday 50 TL sınav ücretini Ziraat Bankası'nın herhangi bir şubesine yatıracak.

Sınavın içeriği
Sınav başvurularının yapılabilmesi için öncelikle adayın eokul sisteminde bilgilerinin doğru ve güncel olması şart. Başvuruyla ilgili tüm iş ve işlemler www.meb.gov.tr adresinden yapılacak. Aday, başvuru işlemi sırasında sınava girmek istediği ili tercih edecek. Başvuruyla ilgili işlemlerden adayın velisi sorumlu olacak. Adaylar okul tercihlerini sınav sonuçları açıklandıktan sonra 26 Haziran-5 Temmuz arasında www.meb.gov.tr adresinden yapacak. Tercihlerde; Alman, Amerikan Robert, Galileo Galilei İtalyan, İst. Saint-Joseph Fransız, İtalyan, İzmir Amerikan, İzmir Saint-Joseph Fransız, Notre Dame de Sion Fransız, Saint-Benoit Fransız, Saint-Michel Fransız, Sainte-PulchFransız, Sankt Georg Avusturya, Sankt Georg Avusturya Ticaret, Tarsus Amerikan Koleji, Üsküdar Amerikan liseleri yer alacak. Bir öğrenci (il dikkate alınmaksızın) en fazla 8 tercih yapabilecek. Adaylar tercihlerine puan durumlarına bakılarak yerleştirilecek.
Sınavda Milli Eğitim Müfredatı'na uygun sorular sorulacak. Sınavın içeriği de, değerlendirilmesi de SBS'den farklı. Soruların yüzde 70'i 8'inci sınıf, yüzde 30'u 7'nci sınıf kazanımlarından olacak. Türkçe 25, Matematik 25, Fen Bilgisi 20, Sosyal Bilgiler 20, Dil Öğrenme Yeteneği 10 sorudan oluşacak. Yerleştirme puanında; Türkçe ve Matematik (3.5), Fen ve Sosyal (2.5), Dil Öğrenme Yeteneği (2) katsayılarıyla değerlendirilecek. Bilgiyi kullanma ve yorumlama becerisiyle dil öğrenme yeteneğinin ölçüleceği sınavın süresi 120 dakika.

Yabancı, Türk ayrımı
Bu okullara girişte yıl sonu başarı ve davranış puanları kullanılmayacak. Bu doğru karara, ben de katılıyorum. Ancak, 8'inci sınıf öğrencisine Anadolu liseleri ve bu tür okullar için, içeriği değişik iki ayrı sınav yapmak gereksiz. Hem Anadolu liselerine, hem de özel yabancı okullara hazırlanan gençler iki cendere arasında ezilecek. Tamam özel yabancı okullar kendilerini tercih eden öğrencileri seçmek istiyorlarsa 8'inci sınıfın SBS'inden yararlanabilir ve bu sınavdaki netleri kendi yöntemlerine göre değerlendirebilirlerdi. Tabii ki bu benim şahsi düşüncem. Mademki sınav kararı alındı, o zaman oyunu kuralına göre oynamak gerekiyor. Özel yabancı okulları düşünen 8'inci sınıf velileri, zaman geçirmeden çocuğunuza 7'nci sınıf derslerini tekrarlatmaya başlayın. Daha geniş bilgiyi 0212 249 00 00 no'lu telefondan ya da www.yabanciokullarsinavi.org adresinden elde edebilirsiniz.
Özel yabancı okullarla diğer özel Türk okulları arasındaki temel fark, bu tür okulların kurucularının yabancı olması. Ayrıca bu okulları diğerlerinden ayıran başka bir özellik de idari yapılarının farklılığı. Kuruluşları 19'uncu yüzyıla uzanan bu okulların MEB onaylı yabancı dil müfredatları hariç, diğer özel Türk okullarından müfredat bakımından bir farkı bulunmuyor. Bazı özel Türk okulları da bu sınava katılmak istiyordu. Ancak MEB bunu kabul etmedi. Hatta mahkemelik oldular. Bence, özel Türk ve yabancı okul ayrımı yapmadan, ortak bir sınav uygulamak daha doğru olurdu. Böylece özel okullarımız arasında ayrımcılık yapmamış olurduk.