kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Şubat 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Gül'ün ziyareti Rus basınında

Giriş Saati : 16.02.2009 14:51
Güncelleme : 16.02.2009 21:00
Yeni Haber
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 12-15 Şubat günlerinde Rusya'ya yaptığı devlet ziyaretine Rus medyası bugün geniş yer verdi...
Rus Vedomosti gazetesinde, ''Türk Atomu'' başlığıyla yayımlanan haberde, Türkiye'de inşa edilmesi planlanan nükleer elektrik santraliyle ilgili ihaleyi kazanan Rus Atomstroyexport'un gerekli tüm belgeleri tamamlayarak Türk hükümetinin onayına sunduğu kaydedildi.

Atomstroyeksport şirketinin Başkan Yardımcısı Timur İvanov, Türk tarafının nükleer santral inşaatına başlanmasıyla ilgili kesin kararını henüz vermediğini belirterek, Türkiye'nin bu konudaki kararını ilkbaharda açıklamasını umduklarını söyledi.

Rusya Nükleer Enerji Bakanının eski yardımcısı Valentin İvanov da gazeteye yaptığı açıklamada, Rusya nükleer sanayisi santral inşaatı siparişleriyle başa çıkamayabilir. Çalışma şartlarının olumlu olması halinde Rus nükleer sanayisi yılda ancak bir enerji bloku inşa edebilir'' dedi.

Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in 2020 yılına kadar dünya genelinde 26 enerji bloku inşa edileceğini açıkladığını hatırlatan İvanov, ''İran, Bulgaristan ve Hindistan'da 5'er adet nükleer enerji bloku inşa edecek Rusya, Çin'deki Tyanvan nükleer santrali ve Belarus'taki nükleer enerji santrali inşaatını üstlenmiş durumda'' diye konuştu.

Rusya'nın resmi gazetesi sayılan ''Rossiyskaya''da ''Milyarlarca Atomlar'' başlığıyla yayımlanan haberde, iki ülke arasında nükleer enerji santrali inşaatıyla ilgili varılan anlaşmaya değinilerek, Rusya Enerji Bakanı Sergey Şmatko'nun, Türkiye için çok iyi indirimler yaptığını, nükleer santral inşaatının onayı konusunda kesin cevap beklediklerini söylediği kaydedildi.

Rus ''Gazeta'' gazetesinde de, ''Nabucco Dostluğa Engel Değil'' başlığıyla yayımlanan haberde, Medvedev ve Gül'ün heyetler arası görüşmeler sırasındaki yüz ifadelerinden iki ülke arasında tartışmalı bir konu olmadığı izleniminin doğduğu ifade edildi.

Haberde, iki liderin de son derece ciddi olduğu belirtilerek, ''Arada bir karşılıklı teşekkürde bulunuyorlardı. Ancak Gül, ticaret hacminin 40-50 milyar dolara yükseltilmesiyle ilgili perspektiflerini dile getirdiğinde, Medvedev tavana bakarak gülümsedi. Görüşmenin resmi sonuçlarının yer aldığı bildiride, Türkiye ile Rusya arasında en keskin sorun olan, Rusya'nın Güney Akım doğal gaz boru hattının başlıca rakibi olan Nabucco'ya Türkiye'nin de katılmak istemesine değinilmedi'' denildi.

Rus ''RBK Daily'' gazetesinde de ''Üçüncüsü Fazla'' başlığıyla yayımlanan haberde, Rusya ve Türkiye'nin Kafkaslar'daki sorunları ABD'nin katılımı olmadan çözebileceğine vurgu yapıldı.
Haberde, Rusya'nın Gürcistan ile savaşının ardından gelişen Ankara-Moskova yakınlaşmasının Gül'ün bu ziyaretiyle daha da güçlendiği ifade edildi.

Moskova Strateji Analiz ve Değerlendirme Enstitüsü uzmanı Sergey Demidenko da gazeteye yaptığı açıklamada, Medvedev ve Gül'ün kapalı kapılar ardında doğal gaz konusunu ele aldıklarını belirterek, 'Türkiye, ABD tarafından desteklenen Nabucco doğal gaz boru hattının başlıca transit ülkesi. Ancak bugün Nabucco hayalet projedir. Bu projenin hayata geçirilmesi konusunda hiçbir somut adım atılmadı. Ancak Moskova, Ankara'ya 2003 yılından bu yana çalışmakta olan 'Mavi Akım' doğal gaz boru hattı gibi gerçek alternatifler önermekte'' dedi.

AA