kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Şubat 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Çin ve ABD arasındaki askeri diyalog yeniden başlayacak

Giriş Saati : 16.02.2009 09:36
Güncelleme : 16.02.2009 21:00
Yeni Haber
Çin ve ABD arasındaki savunma politikalarına ilişkin askeri görüşmelerin 27-28 Şubatta Pekin'de yeniden başlayacağı bildirildi. ..
İki taraf arasındaki askeri diyalog Bush yönetiminin geçen Ekim ayında Tayvan'a 6.5 milyar dolar değerinde silah satacağını açıklaması üzerine ertelenmişti.

China Daily gazetesinin Çin Savunma Bakanlığı yetkililerinin açıklamasına dayanarak bildirdiğine göre, söz konusu diyalog gayrı resmi olacak. 1997 yılından beri iki taraf arasında düzenli olarak yürütülen görüşmelerin bu turuna ABD Savunma Bakanı Yardımcısı ile Çin tarafından eş düzeyde bir yetkilinin başkanlık etmesi bekleniyor.

Japon Kyodo haber ajansı, Amerikan heyetine Savunma Bakanının Doğu Asya işlerinden sorumlu yardımcısı David Sedney'in başkanlık edeceğini duyurdu. Diyalogda esas olarak başta doğu Asya bölgesi olmak üzere dünyadaki güvenlik konularında alınacak ortak önlemler ve askeri işbirliğinin genişletilmesi ele alınacak.

Çin Savunma Üniversitesinden Tuğamiral Yang Yi, "Obama yönetiminin Çin'le çalışmak konusunda olumlu ses verdiğini" söyleyerek, "yakın gelecekte savunma politikalarının ikili ilişkilerde hayati rol oynayacağını" savundu.

Çinli askeri uzmanlar, ABD ile ilişkilerde gerginlik ortaya çıktığında genelde hep ilk askeri ilişkilerin sekteye uğradığına ve son krizde de aynı şeyin yaşandığına işaret etti.

Askeri Bilimler Akademisi uzmanlarından Luo Yuan, Robert Gates'in Savunma Bakanlığı görevini sürdürmesini isteyen Obama yönetimi ile Çin arasında kilit konularda ortak çıkarlar bulunduğunu ileri sürdü. Çinli uzman, "Tayvan Boğazı'ndaki güvenlik durumunda olumlu gelişme olması halinde iki ordu arasında geleneksel olmayan güvenlik dahil olmak üzere başka konuların da konuşulabileceğini" ifade ederek, "şimdi somut diyaloğa başlamanın tam zamanı" diye konuştu.

AA