kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
12 Şubat 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Fiyat pazarlığı konusu Meclis gündeminde

AA
Giriş Saati : 12.02.2009 15:41
Güncelleme : 12.02.2009 23:07
Yeni Haber
CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek, Akkuyu Nükleer Santral ihalesine ilişkin fiyat pazarlığı ile yeni ihale açılıp açılmayacağı konularını Meclis gündemine taşıdı.

Özyürek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde, Akkuyu Nükleer Güç Santral Yarışmasında teknik ölçütler yönünden TAEK'in uygun bulduğu JSC Atomstroyexport-JSC Inter Raoues-Park Teknik Ortak Girişim Grubunun, indirgenmiş birim fiyat olarak 21,16 cent fiyat teklifinde bulunduğunun kamuoyuna açıklandığını anımsattı.

Nükleer güç santrallerinin kurulması, işletilmesi ve enerji satışına ilişkin yarışma ve sözleşme ile teşvikleri düzenleyen yönetmelikte, ''TAEK'in, teklif sahiplerinden eksikliklerin giderilmesini veya anlaşılamayan hususlarla ilgili açıklama yapılmasını isteyebileceğine'' yer verildiğine işaret eden Özyürek, bu açıklamanın, ''hiçbir şekilde teklif fiyatında değişiklik yapılması veya şartnameye uygun olmayan tekliflerin uygun hale getirilmesi amacıyla istenilemeyeceğini'' belirtildiğine dikkati çekti.
Hilmi Güler'in, ''...Bundan sonraki değerlendirme, pazarlık konusu olabilecek etaptır'' şeklindeki açıklaması ile fiyata ilişkin görüşmelerin Davos'ta sürdüğü konusunda basında yer alan beyanlarını anımsatan Özyürek, şunları kaydetti:

''Nükleer santral ihalesine ilişkin andığınız fiyat pazarlığı kamuyu temsilen hangi birim adına yürütülmektedir? Söz konusu yönetmelikte yer almayan bir yöntemin (fiyatın pazarlık konusu yapılması) devreye sokulması talimatı kim tarafından verilmiştir? İhaleye tek firma katılmasının rekabeti önlediği, ayrıca ihale sürecinin tartışmalara yol açacak şekilde yönetildiği dikkate alınarak, yeni bir ihale açmayı düşünüyor musunuz?''