kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
12 Şubat 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Çırağan’da Mübarek’e boğaz manzaralı yemek.

İstanbul zirvesinde dört önemli karar

BÜLENT AYDEMİR - İSTANBUL
12.02.2009
Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'le yapılan görüşmelerde Filistin için yol haritası belirlendi: Kalıcı ateşkes, gruplar arasında birlik, Gazze'nin imarı ve uzun vadeli plan..
Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, İtalya ve Fransa'yı kapsayan Avrupa turunun son durağında İstanbul'a gelerek Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan ile görüştü. Filistin sorununun çözümü için taraflar ortak çalışmaya devam etme kararı aldı. Cumhurbaşkanı Gül, görüşmede Mübarek'e, "Filistin sorununun çözümünde daha yakın çalışalım, daha çok görüşelim" önerisinde bulunurken; Gazze'de kalıcı ateşkesin sağlanması, Filistin'li gruplar arasında birlik sağlanması ve bir uzlaşı hükümetinin kurulması, Gazze'nin imarı ve ardından uzun vadeli bir barış planı için ortak çaba harcanması konusunda mutabakata varıldı. Gül ve Erdoğan, Mübarek'e, sorunun çözümü için Arap ülkeleri arasında bütünlüğün sağlanmasının hayati derecede önemli olduğu ve Filistinli grupların tümünün sürece dahil edilmesi yönündeki mesajı iletti ve "Sizin liderliğiniz Arap dünyası için önemli dedi.

"ROLÜNÜZÜ DESTEKLİYORUZ"
Mübarek, Çırağan Sarayı'ndaki görüşmelerinde Gül ve Erdoğan'a Mısır'ın Türkiye'nin bölgedeki rolünü desteklediğini belirterek, "Filistin'in yanında duran herkesi biz de destekleriz" dedi. Görüşmelerde Hamas ve İsrail arasındaki esir değişimi, İsrailli esir asker Gilad Şalit'in serbest bırakılmasına yönelik çabalar da değerlendirildi. İki taraf da bu konunun kalıcı barışın tesisinde önemli bir dönemeç olduğunu vurguladı. Çırağan Sarayı Kaftan Salonu'ndaki görüşmenin ardından Gül ve Mübarek ortak basın toplantısı yaptı. Gül "Gazze'de yaşanan büyük trajedi ve üzücü olaylar karşısında, bunların bir daha tekrarlanmaması için müşterek bir çalışma içerisindeyiz"derken, Mübarek ise "Türkiye'nin Arap meselesine yönelik destekler nitelikteki tutumunu takdirle karşılıyoruz" diye konuştu. Mübarek şunları söyledi: " Filistin'in ulusal uzlaşmasına büyük önem veriyoruz. Filistin Kurtuluş Örgütü Filistin halkının meşru temsilcisi niteliğindedir. Gazze'ye yönelik saldırılar neticesinde meydana gelen yıkımın ardından yeniden imarı konusuna büyük önem veriyoruz."