kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
12 Şubat 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

TÜİK'in hatası Meclis gündeminde

Giriş Saati : 12.02.2009 13:50
Güncelleme : 12.02.2009 23:07
Yeni Haber
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK), 9 Şubat'ta açıkladığı Aralık ayı sanayi üretim endeksinde yer alan ve daha sonra yapılan uyarılar üzerine Kurum'un düzeltmek zorunda kaldığı hesaplama yanlışı, TBMM gündemine taşındı.

TÜİK, Aralık ayı sanayi üretimindeki gerilemeyi önce yüzde 11.9 olarak açıklamış, ancak alt sektörlerden tekstilde yüzde 40'lık üretim artışı olduğunu gösteren veriler, bir hesaplama hatası olduğunu ortaya koymuştu. Yapılan uyarılar üzerine bu hatayı fark ederek düzelten TÜİK, tekstilde üretimin yüzde 23.7 gerilediği, toplam sanayi üretimindeki düşüşün de yüzde 17.6 olduğunu açıklamıştı.

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, Başbakan'a TÜİK'in sanayi üretim endeksindeki vahim hesaplama yanlışı konusunda sorumlular hakkında bir soruşturma açılıp açılmayacağı sorusunu yöneltti.

Sevigen, önergesinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yanıtlanması istenen şu sorular yer aldı:

"-Büyük yanlışlıklara sebep olacak bu hatanın gazetecilerin uyarılarının ardından Kurum tarafından sonradan düzeltilmesiyle sonuçlanan olay ve sorumluları hakkında gereken soruşturma açılacak mıdır?

-Bir istatistik kurumunun asli işiyle ilgili böylesine vahim bir hata yapması ve hatası karşısında özeleştiri yapmak yerine mazeret bulmaya çalışması saygınlık ve güvenilirliğini zedelemez mi?

-TÜİK'in açıkladığı hatalı rakamlara göre piyasada işlem yapanların uğradıkları zarardan kim sorumlu olacak?

-Son yıllarda TÜİK'in istatistiklerine kamuoyunun şüpheyle yaklaşması ve güvensizlik duyması bu kurumun kötü yönetildiğinin bir göstergesi değil midir?"

"İSTATİSTİKLER HÜKÜMETE DESTEK İÇİN Mİ ÜRETİLİYOR"

Mehmet Sevigen, Başbakan'a, "TÜİK istatistiklerinin hükümete destek olma çabasıyla imal edildiği fikrine katılıyor musunuz?" sorusunu da yöneltti.

Sevgilen, TÜİK yöneticileri hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Kasım 2006'da açtığı soruşturmaya Başbakan'ın bu yüzden mi izin vermediğini sordu.

YASAYA AYKIRI ATAMA İDDİASI

Bu arada Türkiye İstatistik Kanunu'ndaki TÜİK Başkan Yardımcılıklarına atanacaklarda aranan belirli yüksek öğrenim kurumlarından mezun olma koşulu bulunduğunu hatırlatan Sevigen, başkan yardımcılarından birinin yasada sayılanlar arasında yer almayan 19 Mayıs Gençlik ve Spor Akademisi'nin mezunu olduğuna işaret ederek, "Kanuna aykırı bir atama yapılmış mıdır?" diye sordu.

Mehmet Sevigen, yasada, başkan yardımcılarından KPDS'den C düzeyinde belge alma koşulu aranmasına ilişkin hüküm yer aldığına da işaret ederek, söz konusu görevdekilerden birinin yabancı dil bilmediğini savunarak, bu durumun açıklamasını sordu. Sevigen, "Bu atama AKP hükümeti dönemindeki tartışmalı istatistikleriyle şüphe çeken TÜİK'in yetersiz kişilerce yönetildiğine işaret etmiyor mu?" sorusunu yöneltti.

(ANKA)