kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
12 Şubat 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Avrupa Parlamentosu, Türk işadamları ve öğrencilere vize kolaylığı talep etti

DUYGU LELOĞLU - BRÜKSEL
12.02.2009
AP raporuna girdi Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi dün yaptığı toplantıda Türkiye Raporu'nu 4'e karşı 65 oyla kabul etti AB ülkelerinin Türk işadamlarına vize kısıtlaması konusunda kolaylık sağlaması ..
AVRUPAParlamentosu'un gelecek ay kabul ederek tavsiye kararına dönüştüreceği Türkiye ile ilgili İlerleme Raporu'na, bir dizi kritik yeni ifadeler eklendi. Ergenekon örgütünün bütün ağını ortaya çıkarmak üzere soruşturmaya devam edilmesi istenen rapordaki Ergenekon'a ilişkin ifadeler güçlendirilirken, AB'ye üye ülkelerden Türk öğrenci, işadamı ve akademisyenlere uygulanan vize kısıtlamalarının kolaylaştırmaları istendi. Dış İlişkiler Komitesi'nde 4'e karşı 65 oyla kabul edilen rapora şu ifadeler eklendi:

İŞBİRLİĞİ BEKLİYORUZ
*
AB üye ülkelerin öğrenciler, akademisyenler veya işadamlarına vize kısıtlamalarında kolaylıklar sağlamasını talep ediyoruz.
* Türk hükümeti adli makamlarından, AB üye ülkeleri ve makamları ile, AB vatandaşlarının yolsuzluk maduru olduğu, 'Yeşil Fonlar' ve Almanya'da merkezi bulunan Deniz Feneri yardım derneği konusunda daha iyi işbirliği bekliyoruz.
* Hrant Dink cinayeti gibi çözülememiş vakalar söz konusu olduğu gözönüne alındığında, Ergenekon savına daha ciddiyetle yaklaşılması gerekir.
* Rum Ortodoks Ekümenik Patriğin bu titrini kullanma vardır. Hükümet ve alevi liderleri arasındaki görüşmeleri memnuniyetle karşılıyoruz. Türk hükümetine okullarda okutulan din derslerini bir an önce zorunlu olmaktan çıkarılması çağrısı yapıyoruz.
* Türkiye'nin Lozan antlaşması ile kabul ettiği azınlık haklarına ilişkin tanımın daha genişletilerek Avrupa değerleri ve çoğulcu ve farklılık ilkelerinini dikkate alınmasını istiyoruz.
* Türkiye, tehdit altında olan azınlıklara düşmanlık besleyen bütün örgüt ve gruplara karşı önlem alsın.
* Demokratik ve çoğulcu toplumlarda basın özgürlüğü, sıksık internet sitelerinin kapanması ve eleştirel medyaya uygulanan davalar yoluyla baskı altına alınması ile sağlanamaz.
* TRT'nin kürtçe yayınlara başlamasını memnunlukla karşılıyoruz.
* Seçilmişlerin seçmenlerle olan temaslarında Türkçe dışında ikinci bir dili de kullanmalarına izin verilmeli.

REDDEDİLENLER..
AP'nin bazı milletvekilleri tarafından metne eklenmeye çalışılan ancak kabul edilmeyen bazı kritik konular ise şöyle:
* Ermeni soykırımı iddiaları.
* Türk hükümeti laiklik prensiplerine sıkı bir şekilde bağlı kalmaya devam etmeli. Dini motif taşıyan her türlü açıklama ve işaretten uzak durmalıdır.
* Türkiye'deki türbana ilişkin yasal kısıtlamaların kaldırılması, laik toplumu olan ve kadının saygın konumda olduğu Türkiye'ye zarar veriyor.