kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
12 Şubat 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Cemal ve Bircan Başak çiftinin evlatları da perişan oldu. Okulda bile "katilin çocukları" diye dışlandılar. Epilepsi hastası küçük oğullarının tedavisi yapılmadığı için zekâ geriliği oluştu.

Isırık tek delil olunca 40 ay hapis yattılar...

NURDENİZ ERKEN
12.02.2009
Diyarbakırlı Başak çifti; bir cinayetteki kan, doku, saç teli, sperm, parmak izi ve sigara izmariti gibi somut deliller yerine, yüzdeki ısırık yüzünden 40 ay hapis yattı. Gerçek katil 4 yıl sonra olayı itiraf etti..
Bir sabah alt komşusunun kapısının açık olduğunu fark edip içeri giren sabıkalı Cemal Başak, yaşlı komşusunun cesediyle karşılaştı ve hayatı bir anda değişti. Suçsuz yere eşi ile birlikte cinayet suçundan yargılandığını iddia eden Başak'ın hayatı ancak filmlere konu olacak türden. Gençlik yıllarında Diyarbakır'da adam öldürmeye teşebbüs gibi bir takım suçlardan dolayı cezaevine giren Başak 1991'de şartlı salıverme yasasından tahliye oldu ve köyüne döndü. Ancak terör nedeniyle karısı ve ailesini alarak İstanbul'a geldi ve Kumkapı'da üç katlı eski bir evi, Rum sahibinden kiralayarak yerleşti. Kan davası nedeniyle tehditler alan Başak'ın başı, ruhsatsız silahı yüzünden derde girdi. 10 ay ceza alıp şartlı salıverilme nedeniyle silinen cezası yeniden işletilince firari hayatı yaşamaya başladı.

ŞEFTALİ ISIRIĞI YÜZÜNDEN
Bir sabah evden çıkarken 70 yaşındaki alt kat komşusunun kapısının açık olduğunu farkeden Başak içeri girince bıçaklanarak öldürülmüş komşusunun cesediyle karşılaştı. Firari olduğu için korkan Cemal Başak, durumu muhtara haber verip ortadan kayboldu. Polis, öldürülen Mustafa Çelik'in üzerinde kan, tırnak aralarında doku ve saç teli, çamaşırında sperm, evin çeşitli yerlerinde parmak izi ve sigara izmariti olduğu halde cesedin yanağındaki ısırık izinin peşine düştü.Başak'ın eşi Bircan Başak'a bir şeftali ısırtıldı ve diş kalıbı alındı. Adli Tıp raporuyla cesetteki ısırığın Bircan Başak'a ait diş izleriyle uyuştuğu iddia edilerek önce genç kadın ardından da ortaya çıkan Cemal Başak 2002'de tutuklandı. Çift, yaşadıkları evin kendilerine kalması için yaşlı komşularını öldürmekle suçlanıyordu.

KATİL KAYIPLARA KARIŞTI
Yaklaşık 40 ay boyunca tutuklu kalan çift bu süre zarfında hukuk mücadelesi verdi. Sadece bir ısırık iziyle tutuklanamayacaklarını, diğer kanıtlarla kan ve DNA örneklerinin uyuşmadığını belirten çift tutuksuz yargılanmak üzere 2005'te serbest bırakıldı. Olaydan 4 yıl sonra evdeki parmak izinin o dönem Yozgat Cezaevi'nde tutuklu bulunan Osman Özer'e ait olduğu belirlendi. Mahkeme Özer'i tanık olarak mahkemeye çağırınca Başak isyan etti. "Çeteler dışarıda ben içerideyim" diye bağırınca mahkemeye hakaretten bir dava daha açıldı. Özer de cinayeti itiraf ettiği bir mektup yolladı. Hakkında bir türlü tutuklama emri çıkartılmayan Özer, cezası dolduğu için tahliye oldu ve kayıplara karıştı. Hem cinayet hem de mahkemeye hakaretten yargılanan Başak'ı evde bir sürpriz daha bekliyordu. Rum ev sahipleri öldüğü için yıllarca kira vermeden oturdukları ev nedeniyle işgalci durumuna düşen Başak çiftinden Kayyım Bürosu her bir kat için geçen süre faiziyle birlikte 20 bin YTL istiyor.

ÇOCUKLARI DIŞLANDI
Yıllarca "katil" diye suçlandığını ailesinin dağıldığını anlatan Cemal Başak " tek suçum sabıkalı olmak. Başvurduğum hiçbir yer iş vermiyor" diye konuşuyor. Tutuklu olduğu dönemde çocuklarına akrabalarının kol kanat gerdiğini anlatan Bircan Başak ise, "Küçük oğlum epilepsi hastası. Tutukluyken tedavisi aksayınca zeka geriliği oluştu. Hesabını kim verecek" diyor. Olayın gerçekleştiği dönem basına "katil çift" diye yansıdıklarını anlatan çift " Çocuklarımızı okulda öğretmenleri bile dışlamış. Katilin oğulları diye damgalanmışlar" diye dert yanıyor. Şimdi Adalet Bakanlığı'na şikayette bulunduğunu söyleyen Başak çifti bir an önce aklanmanın hayalini kuruyor.