kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
12 Şubat 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Geert Wilders

İslam karşıtı belgesel yaptı, İngiltere almadı

Perihan KORKMAZ - LONDRA
12.02.2009
İslam karşıtı "Fitne" belgeselinin yapımcısı Hollandalı'ya, "Toplumsal huzuru bozar" diye İngiltere'ye giriş yasağı getirildi. Hollanda Dışişleri ise, karara sert tepki gösterdi..
Hollandalı aşırı sağcı milletvekili Geert Wilders'ın İngiltere'ye girişi yasaklandı. İslam'ı sert dille eleştiren ve Kuran'ı faşist bir kitap olarak niteleyen 17 dakikalık 'Fitna-Fitne' adlı belgeselin hazırlayıcısı Hollandalı Wilders'in İngiltere'ye girişine yasak getirilince iki ülke arasında diplomatik kriz çıktı. Lordlar Kamarası'nda Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi mensubu Lord Pearson, Hollanda Bağımsızlık Partili Geert Wilders'ı 'Fitna' filminin özel gösterimi için bugün parlamentoya davet etti. Davetten haberdar edilen İçişleri Bakanı Jacqui Smith, Londra'ya gelmesinin 'toplum harmonisi ve güvenliği için tehdit olacağı' gerekçesiyle, Wilders'ın ülkeye girişini yasakladı. Bunun üzerine Hollanda Dışişleri Bakanı Maxime Verhagen, İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband'ı arayarak yasaktan duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. İngiltere İçişleri Bakanlığı sözcüsü de, İngiliz hükümetinin aşırılığın her türüne karşı olduğu belirterek, 'Fitna' filminin yapıcı bir unsur taşımadığını ve ne Lordlar Kamarası'nda, ne de ülkenin başka bir yerinde gösterilmesine izin verilmeyeceğini belirtti.

'KORKAKLIK'
Konulan yasağa rağmen İngiltere'ye girme girişiminde bulunacağını belirten Geert Wilders ise, yasak kararını korkaklık olarak yorumlayıp, "Sınır dışı etmeye çalışsınlar. Sınırda ne olacağını göreceğiz. Kelepçelesinler. Avrupa Birliği üyesi bir ülkeden ve Batı dünyasındaki en eski demokrasilerden birinden söz ediyoruz" diyerek öfkesini dile getirdi. İngiltere ve AB göçmenlik kanunlarına göre, bir kişi AB üyesi bir ülkenin vatandaşı olsa da toplum güvenliği ve sağlığına dayanarak İngiltere'ye girişi engelenebiliyor.