kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
3 Şubat 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Osmanlı arşivleri internette

Giriş Saati : 03.02.2009 15:51
Güncelleme : 03.02.2009 20:24
Yeni Haber
Bulgaristan'ın koruma altına aldığı Osmanlı dönemine ait arşivler şimdi de internet ortamına aktarılıyor. Sofya Kiril i Metodiy Merkez Kütüphanesi, başlattığı DAPIS projesi sayesinde Osmanlı dönemine ait evrakları restore ederek internet ortamına aktarıyor. Şu anda kütüphanenin 'dijital kütüphanesi'ne aktarılan arşiv sayısı az olsa da bu sayı her geçen gün artıyor. İsteyen herkes bu arşivlere ücretsiz olarak ulaşabilecek.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından finanse edilen DAPIS projesi, kütüphanede bulunan arşiv belgelerinin korunmasını, restorasyonunu ve dijital ortama aktarılmasını amaçlıyor. Yunan ve Slav arşivlerinin restorasyonunu da kapsayan projede işlenen eserlerin büyük bir kısmını Osmanlı arşivleri oluşturuyor. Şu ana kadar 12 bin kare arşiv belgesi restore edilerek dijital ortama aktarıldı. Merkez kütüphanenin internet sitesinde yer alan dijital kütüphane bölümüne aktarılan arşivler isteyen herkes tarafından ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek.

Kütüphane'nin dijital kütüphanesine (http://www.nationallibrary.bg/digitalna_bibl_doklad.html) veya (http://193.200.14.178/scripts/cgi/dwis.pl) adreslerinden ulaşılabilir. Buradaki arşiv sayısının az olmasına rağmen çalışmalar devam ediyor ve Osmanlı eserlerinin dijital ortama aktarılması periyodik olarak sürüyor.

OSMANLI ARŞİVLERİ SERGİSİ DE AÇILDI

Kütüphanede çok kötü durumda olan ve şu anda restore edilip koruma altına alınan ve büyük bir kısmı Osmanlı arşivlerinden oluşan bir sergi açıldı. Sergide özellikle Avrupa ile ilgili arşiv belgeleri bulunuyor. Bu belgeler arasında 16. - 19. yüzyıllara ait Avusturya ve İtalya büyükelçiliğinin gönderdiği mektuplar, Macaristan'a gönderilen mektuplar, Yunanistan ve Arnavutluk'a ait defterler bulunuyor. Sergide ayrıca 15. yüzyıla ait ve Şumen'de bulunan bir de Kur'an-ı Kerim yer alıyor.

Sergilenen bu eserlerin çok az bir kısmının internet ortamına aktarılmasına rağmen arşivlerin restorasyonu ve dijital ortama aktarılmasına devam ediliyor. Böylece hem Bulgaristan'dan hem de yurtdışından dijital ortamda arşivlere ulaşmak isteyenler herhangi bir ücret ödemeden bu belgeleri görebilecek.

Sofya Merkez Kütüphane'de Osmanlı, Arap ve Fars dillerinde toplam 1 milyondan fazla arşiv bulunuyor. Kütüphanede ayrıca Arapça, Osmanlıca ve Farça 3 bin 750 adet el yazması cilt ve 2 bin adet eskiden basılmış kitap bulunuyor. Proje sona erdiğinde tüm Osmanlı eserleri internet ortamından görülebilecek.

Öte yandan Türkiye ile Bulgaristan arasındaki arşiv değişimi de devam ediyor.

Başbakanlık Osmanlı Arşivi'ne şu ana kadar 25 bin kopya arşiv gönderildi.

CİHAN