kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
3 Şubat 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Panelin formatı yanlıştı"

CİHAN
Giriş Saati : 03.02.2009 11:55
Güncelleme : 03.02.2009 20:24
Yeni Haber
Amerika'da yayınlanan önemli politika dergilerinden Foreign Policy, Davos zirvesinde yaşananları değerlendirdi. Herşeyden önce panelin formatını hazırlayan kişinin yaşananlara sebep olduğuna dikkat çeken dergi, Peres'in diğer konuşmacılardan fazla konuşmasına izin verilmesinin olayı tetiklediğini yazdı.

Yaşananların ardından Gazze'de Türk bayraklarının dalgalanmaya başladığını ve Arap dünyasında sevilen bir ülke konumuna geldiğini yazan Foreign Policy yazarı Stephen Walt, şu yorumda bulundu: "Bu panel akademik bir panel değil, iki devlet başkanının, BM Genel Sekreteri Ban Ki Mon ve Arap Ligi Genel Sekreteri Amr Musa'nın katıldığı ve çok hassas bir konunun ele alındığı bir paneldi. Konuşmacıların sıralamasını düzenleyen ve Peres'i en sona koyarak 25 dakika konuşturmak yaşananları tetiklemiştir. Konuşmacıları ve konuyu düşündüğümüz zaman, bu konuşmacıların sessiz bir şekilde oturup birbirlerinin konuşmalarını dinlemekle yetineceklerini beklemek gerçek dışı olurdu."

Ban Ki Mon, Amr Musa ve Başbakan Erdoğan'ın zaten Gazze saldırısını sert bir şekilde eleştiren isimler olduğunu yazan Stephen Walt, "Konuşmacılardan hiçbirinin resmi konuşması beni şaşırtmadı. Hiçbiri de Hamas için destek ifade eden bir konuşma yapmadı. Tam tersine her 3 konuşmacı da barış görüşmelerinin yenilenmesinin öneminden bahsetti." dedi. Yazar Stephen Walt, Gazze saldırısının Türkiye'yi çok kızdırdığını belirterek, İsrail Başbakanı Ehud Olmert'in Gazze saldırısından kısa süre önce Türkiye'yi ziyaret etmesi ve saldırıdan haber vermemesi, Türkiye'nin Suriye ile İsrail arasında arabuluculuk yapması ve Hamas ile irtibatta olması gibi etkenlerin sebep olduğunu ileri sürdü. Son olarak Erdoğan'ın Gazze saldırısı sonrası aldatıldığını düşündüğünü aktaran dergi yazarı, Peres'in konuşmasında kızgın ve sert olduğu yorumunu da yaptı.