kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
3 Şubat 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Türk siyasetçi, Arapların son kahramanı mı oldu?"

Giriş Saati : 03.02.2009 14:24
Güncelleme : 03.02.2009 20:24
Yeni Haber
Time dergisi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Davos'daki panelde yaptığı konuşmanın Arap dünyasındaki yansımasına ve Arapların bölgedeki ülkelerin liderlerine bakış açılarına dair bir yazı yayımladı.

Time'ın Kahire büro şefi Scott MacLeod'in yazdığı, "Türk siyasetçi, Arapların son kahramanı mı oldu?" başlığıyla verilen yazıda, Gazze'deki durumun, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in ılımlılığının ve Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın "militan" tavrının, bu iki liderin, Filistinlilere yardım konusundaki yetersizliklerini tekrar ortaya çıkarttığı ileri sürüldü.
Yazıda, Arap dünyasının önce Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ı, daha sonra da İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ı kahraman olarak gördüğünü, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Davos'taki çıkışıyla, son kahraman olarak ortaya çıktığı belirtildi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Davos'ta yaptığı konuşmayla, tüm Arap dünyasının gündemine oturduğunu, Arapların, Erdoğan'ın bu icraatından kesinlikle memnuniyet duyduğunu kaydeden dergi, yazıda Başbakanın panelde yaptığı konuşmadan alıntılar verdi.

Yazıda, Arap liderlerin, İsrail'in üstesinden gelinmesinde nasıl kuvvetten düşmüş olduklarının Gazze'deki saldırılar ile tekrar ortaya çıktığı, ne Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in ılımlılığının, ne de Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın "militan" tavrının Filistinliler'e yardımcı olmadığı ifadesi yer aldı.

Barış sürecindeki son 8 yılda hareketsizlik olduğunu ve bunda en büyük sorumlunun ABD olarak gösterilmesi gerektiğini kaydeden dergi, bu hareketsizliğin, ılımlı Araplara zarar verdiğini, Arapları barış konusunda kötümserliğe ittiğini belirtti.

Dergi, görünürde barış yokken bu çerçevede Arapların nasıl kahramanı olunabileceğini sorguladı ve barış konusunda kötümserliğin hüküm sürdüğü bu süreçte meydanın bir dönem, Arap dünyasının sevilen siyasetçilerinden Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'a kaldığını kaydetti.
Her ne kadar kendisi tahrik etmiş olsa da, 2006'da, İsraille girdiği savaşın Nasrallah'ı Arapların gözünde yücelttiğini ifade eden dergi, Hizbullah liderinin Arap dünyasında El Kaide lideri Usame Bin Ladin'den çok daha fazla sevildiğini belirtti.

Dergi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ağırlığını koymadan önce Arapların, Nasrallah'ın ardından, İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad'ı favori liderleri olarak kabul ettiklerini belirtti.

Arapların, Dubai Emiri Şeyh Muhammed Bin Raşid El Maktum'un bayındırlık alanındaki başarısıyla kahraman görüldüğünü kaydeden dergi, Ahmedinejad'ı takdir eden Arapların çok az bir kısmının İran'dakine benzer bir rejim altında yaşamak istediğini yazdı, buna karşılık Dubai'de çalışmak isteyen Arapların çokluğuna dikkati çekti.

Başbakan Erdoğan'ın, geçen yılın büyük kısmını, İsrail ile Suriye arasındaki dolaylı görüşmelerinde arabuluculuk yaparak geçirdiğini, diğer bir söylemle, Hüsnü Mübarek, Suudi Arabistan Kralı Abdullah ve Ürdün Kralı Abdullah gibi göze çarpmayan bir tavır içinde olduğunu belirten dergi, Erdoğan'ın Davos'taki kızgınlığının bir bölümünün, İsrail'in barış yerine savaşı tercih etmesiyle bağlantılı olduğuna şüphe bulunmadığı ifadesine yer verdi.

Dergi, Erdoğan'ın, İsrail ile Araplar arasındaki arabuluculuk girişimiyle değil, İsrail yönetimine yönelik açıklamalarıyla "kahraman" olmasına dikkati çekti.