kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
3 Şubat 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
E. İhsanoğlu

"Türkiye'ye gıpta ile bakılıyor"

MURAT KARPUZ - DIŞ HABERLER
03.02.2009
ABD Başkanı Obama'nın mektup yazdığı İKT lideri İhsanoğlu, Türkiye'nin oynadığı etkin role İslam dünyasının bakışını bu sözlerle anlatttı..
ABD başkanlık koltuğundaki ilk röportajını bir Arap televizyonuna vererek ülkesinin Irak Savaşı ile bozulan imajını sıcak mesajlarla düzeltmeye çalışan Barack Obama önceki gün İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) ilk Türk Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu'na da bir mektup yolladı. Mektupta "Görev süremde dünyada barışın tesisi için çalışacağız. Bu heyecanla İKT ve ABD birlikte çalışacak" dedi.

'ROLÜMÜZ ARTACAK'
Obama'nın kendisine yazdığı mektup için SABAH'ın görüşünü aldığı İhsanoğlu, Obama yönetimi ve Ortadoğu'nun geleceği ile ilgili değerlendirmelerde bulundu:

* Bush döneminde problemleri askeri hedeflere dönüştürerek çözme politikası ciddi bir güvensizlik ortamına neden oldu. Obama ve ekibini ise karşılıklı güvene dayalı sağlam bir ilişkinin temellerinin atılması için yeni bir duruşun temsilcisi olarak görüyorum. Yeni ABD yönetimi teşkilatımıza bir ABD'li Müslüman temsilci atamak istiyor. Bu önemli adım en kısa zaman içinde gerçekleşecek.

* Türkiye'nin Ortadoğu'daki sorunların çözümünde attığı adımlar bir başarı örneğidir. Gazze konusunda yapılan çıkış Türkiye'nin dürüst, adil ve tarafsız bir dünya ülkesi olarak net bir tavırla durduğunu göstermiştir. Bu Türkiye'nin bölgedeki imajını bundan sonra daha da artırmasını sağlayacaktır. Bölgede her zaman bir 'öncü' rolü olan Türkiye son yıllarda arabuluculuk çalışmalarıyla ciddi bir tecrübe kazanmıştır.

* Başarılı bir demokrasisi olan Türkiye'ye, liderine, yönetimine, siyasi rejimine İslam ülkeleri bugün büyük gıpta ile bakmaktadır. Uluslararası diplomaside de Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi üyeliği vb adımlar atması bölgesindeki rolünü Batı ittifakına ait ve aynı zamanda Müslüman bir ülke olarak daha da artırmıştır. Bölgedeki tüm tarafların gözünde ülkemiz dürüst bir arabulucudur.