kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
29 Ocak 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Antalya'da fırtına: Bir genç öldü

Giriş Saati : 29.01.2009 09:19
Güncelleme : 29.01.2009 23:48
Yeni Haber
Antalya'da etkili olan yoğun yağış ve fırtına nedeniyle bir genç denize sürüklenerek boğuldu, bazı evleri su bastı, Akdeniz Bulvarı'nın bir kısmında çökme meydana geldi, bir kuru yük gemisi kıyıya sürüklendi.

Antalya'da gece etkili olan fırtına ve yağış nedeniyle şehir merkezinde, Sarısu ve Liman mahalleri ile merkeze bağlı Hacısekiler köyünde su baskını yaşandı.

Antalya Büyükşehir Belediyesine bağlı itfaiye ekipleri gece boyunca su baskınları yaşanan evlere müdahale ederken TEDAŞ ekipleri de kopan elektrik tellerinin onarımıyla uğraştı. Şehir merkezinde bazı ağaçlar, otobüs ve reklam panoları devrildi. Konyaaltı sahilindeki Akdeniz Bulvarı'nın Kemer-Antalya yönünde çökme meydana geldi. Çökme nedeniyle yol trafiğe kapatıldı.

Antalya Bölgesel Tahmin Merkezi yetkilileri, gece yarısı şiddetini artıran fırtınanın zaman zaman saatte 103 kilometre hıza ulaştığını, metrekareye 27 kilogram yağış düştüğünü bildirdi. Yetkililer, Antalya ve çevresinde bugün de yağış beklendiğini ancak fırtına beklentisi olmadığını kaydetti.

KAYBOLAN GENCİN CESEDİ SAHİLE VURDU

Öte yandan, fırtınanın etkisini artırdığı saatlerde Konyaaltı sahili çevresinde bulunan ve arkadaşıyla denizi seyrederken sürüklenerek denizde kaybolduğu bildirilen gencin cesedinin sabah saatlerinde kıyıya vurduğu bildirildi. Ceset, otopsi için Antalya Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı.

ÖLEN GENCİN KİMLİĞİ BELİRLENDİ

Antalya'da gece etkili olan fırtına ve sağanak yağış sırasında denizde kaybolduğu bildirilen ve sabah saatlerinde cesedi sahile vuran gencin 26 yaşındaki Özhan Öz olduğu belirlendi.

Gece, fırtına ve yağışın yoğun olduğu saatlerde arkadaşı Mutlu Taşbaş ile sahile giden ve denizde kaybolan gencin cesedi, sabah saatlerinde Olbia Otel karşısındaki sahilde, bir güvenlik görevlisi tarafından bulundu. Bir otelde barmenlik yaptığı bildirilen Özhan Öz'ün cesedi, Adli Tıp Kurumu Morguna kaldırıldı.

Morg önünde yakınlarıyla bekleyen Özhan Öz'ün kardeşi Özgür Öz, gazetecilere yaptığı açıklamada, annesinin rahatsızlığı nedeniyle anne ve babasının tedavi için Ankara'da olduğunu söyledi. Özgür Öz, kardeşinin fırtınalı bir havada denize girmesinin mümkün olmadığını savundu.

Özhan Öz'ün arkadaşı Mutlu Taşbaş'ın polise verdiği ifadesinde, Özhan Öz ile dalgaları seyretmek üzere sahile gittiklerini ve Özhan Öz'ün denize girmek istediğini, engellemeye çalıştığını, ancak telefonla konuşurken, Özhan Öz'ün denize girerek dalgalar arasında kaybolduğunu gördüğünü ve polise bildirdiğini söylediği öğrenildi.

KURU YÜK GEMİSİ KIYIYA SÜRÜKLENDİ

Antalya'da etkili olan yoğun yağış ve fırtına nedeniyle limanın açığında demirli bulunan bir kuru yük gemisi, halatının kopması nedeniyle kıyıya sürüklendi.

Etkili fırtına ve yağış nedeniyle Antalya Serbest Bölge Limanı açığında demirli bulunan İngiliz bayraklı Kingstown adlı kuru yük gemisi, halatının kopması nedeniyle kıyıdaki Balıkçı barınağına sürüklendi. Mürettebatın da içinde bulunduğu geminin barınağın çevresindeki beton bariyerlere hafif şekilde çarptığı görüldü. Gemi yakınındaki balıkçı tekneleri uzaklaştırılırken Liman Başkanlığı ekipleri tedbir aldı.

Müdahale yapılmayan kuru yük gemisi bir süre sonra mürettebatın çalışması ve bir römorkörün yardımıyla yeniden açığa çekildi. Öte yandan, limanın açığında bulunan 4 geminin de fırtınanın etkisiyle demir taradığı ve bir süre başıboş kaldığı bildirildi. Bu gemilerin sürüklenmedikleri ve tehlike yaratmadıkları bildirildi.

Öte yandan fırtına nedeniyle bazı balıkçı teknelerinin de birbirine çarparak hafif hasar gördükleri belirtildi. Liman Başkanlığı yetkilileri fırtınanın etkisinin azalmaya başladığını bildirdiler.

KEMER'DE HASAR MEYDANA GELDİ

Antalya'da dün gece etkili olan şiddetli fırtınanın Kemer ilçesinde de hasara neden olduğu bildirildi.

Kemer Kaymakamı Seddar Yavuz, ilçede saatteki hızı 70 kilometreye ulaşan fırtına yüzünden Asdem Park Oteli'nin çatısının uçtuğunu, reklam panoları ve bilboardların devrildiğini, çöp konteynerlerinin yola savrulduğunu söyledi. Yağış nedeniyle ilçe merkezindeki Demirhan Hamamı'nı da su baskınına uğradı.

Yağış nedeniyle Aslanbucak Mahallesindeki bazı evlerin alt katlarını da su bastığı, Liman'daki iki küçük teknenin de hasar gördüğü belirtildi. Kemer Belediye Başkanı Hasan Şeker de, şiddetli yağış ve fırtına yüzünden küçük çaplı hasar meydana geldiğini, yağışın ardından bozulan yolların onarımına başlandığını kaydetti.

BİR SİTENİN GİRİŞ KATLARINDAKİ 27 DAİRE İLE KAPALI OTOPARKI SU BASTI

Antalya'da dün gece etkili olan sağanak nedeniyle bir sitenin giriş katlardaki 27 daire ile kapalı otoparkı su bastığı bildirildi.

Antalya'da gece etkili olan fırtına ve yağmur sonucu, Konyaaltı Liman ve Sarısu mahallelerinde bazı evlerin alt katlarını, Sarısu Mahallesi'nde 8 bloklu Özsu Blue Willage Sitesi'nin giriş kattaki 27 dairesi ile 50 otomobil kapasiteli kapalı otoparkını su bastı.

Sitenin güvenlik görevlisi Samet İşçioğlu, saat 24.00 sıralarında aniden bastıran yağmurun kısa zamanda adeta sele dönüştüğünü belirterek, ''Dağdan gelen yağmur suları ile sitenin otoparkına sular dolmaya başlayınca otomobil sahiplerini uyardım. Ancak sahipsiz kalan 4 otomobil ile 5 motosikleti dışarı çıkaramadık'' dedi.

Sitede oturan inşaat mühendisi Burak Binzet de saat 24.00 sıralarında eve otomobiliyle giderken aniden bastıran yağmur nedeniyle aracının bir süre sürüklendiğini, su dolduğunu ve pencereden çıkabildiğini söyledi. Binzet, otomobilden çıkmasına rağmen sele kapıldığını, kendisini sitenin güvenlik görevlisi Samet İşçioğlu'nun kurtardığını kaydetti.

"ÖNCEDEN ALINAN TEDBİRLER SAYESİNDE BÜYÜK BİR FELAKET ÖNLENDİ"

Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Ali Fuat Uslu, kentte gece meydana gelen yağış ve şiddetli fırtına öncesi gerekli tedbirleri aldıklarını belirterek, ''Önceden alınan tedbirler sayesinde büyük bir felaket önlendi'' dedi.

Ali Fuat Uslu, dün gece Antalya ve çevresindeki fırtına ve yağış nedeniyle çok sayıda kurtarma olayına müdahale ettiklerini bildirdi. Antalya-Korkuteli Yolu 15. kilometresinde sele kapılan 52 otomobilin bulundukları yerden çıkarılarak, içlerindeki vatandaşların tahliye edildiğini belirten Uslu, şiddetli yağış nedeniyle Burdur yolundaki bazı işyerlerinde mahsur kalan personelin de itfaiye ekipleri tarafından bulundukları yerden kurtarıldığını kaydetti. Uslu, Antalya Akdamlar köyünde de sel nedeniyle evlerinde mahsur kalan çok sayıda vatandaşın ekipler tarafından kurtarıldığını söyledi.

Antalya kent merkezinde fırtına nedeniyle 86 ağaç devrildiğini, Hurma bölgesinde sele kapılan 22 aracın itfaiye ekipleri tarafından düştükleri yerlerden çıkarıldıklarını vurgulayan Uslu, Pınarlı, Kepez ve Varsak bölgelerinde, TEDAŞ'a ait trafo binalarında patlamalar meydana geldiğini, bunlara da zamanında müdahale edildiğini bildirdi.

Fırtınada Büyükşehir Belediyesi'ne ait huzur evinin bodrum katı ile Yeni L tipi cezaevi ve lojmanlarını da su bastığını belirten Uslu,buralardaki su tahliyelerinin kısa sürede tamamlandığını, Varsak beldesinde çamura saplanan 11 aracın çekilerek çıkarıldığını anlattı. Şiddetli yağışın devam ettiği sıralarda, Antalya kent merkezinde 2 gecekondu ve 1 araç yangını meydana geldiğini ifade eden Uslu, yaşanan enerji kesintileri nedeniyle 27 binada asansörlerde mahsur kalan vatandaşlara yardımcı olunduğunu söyledi.

Meteorolojinin uyarıları sonucu önlemlerin önceden alındığına işaret eden USlu, ''Olaylara çok kısa sürede müdahale edildi. Konyaaltı'nda denize düşerek kaybolan ve daha sonra öldüğü anlaşılan gencin dışında bir can kaybı yaşanmadı. Önceden alınan tedbirler sayesinde büyük bir felaket önlendi'' diye konuştu.

ÇIĞLIK BELDESİ'NDE 170 KÜÇÜKBAŞ HAYVAN TELEF OLDU

Öte yandan Çığlık Beldesi Belediye Başkanı Osman Kayalı, şiddetli yağış nedeniyle beldede 30 evi su bastığını, yağış nedeniyle barınakları yıkılan 170 küçükbaş hayvanın telef olduğunu bildirdi. Kayalı, Tarım İl Müdürlüğü ve İl Özel İdaresi ekiplerinin hasar tespit çalışmalarının sürdürüldüğünü kaydetti.

KUMLUCA'DA HORTUM: ÇOK SAYIDA SERA YIKILDI, EKİLİ ALANLAR ZARAR GÖRDÜ

Antalya'nın Kumluca ilçesine bağlı iki köyde meydana gelen hortum, sera ve ekili alanlarda zarara neden oldu.

Gece şiddetli yağışla birlikte oluşan hortum, Hacıveliler ve Kavak köylerindeki bazı tarım alanlarına zarar verdi, seraların yıkılmasına yol açtı. Kumluca Kaymakamı Salih Işık, hortum nedeniyle seraları zarar gören vatandaşların sabah erken saatlerde kendi imkanlarıyla onarıma başladıklarını belirtti.

Hacıveliler ve Kavak köylerindeki hortumda, ilk belirlemelere göre 30-40 çiftçinin zarara uğradığını bildiren Işık, köy muhtarlıkları ile Tarım İlçe Müdürlüğü yetkililerinin hasar tespit çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. Kaymakam Işık, şöyle devam etti:

''Hacıveliler ve Kavak köylerindeki vatandaşlarımızın ifadelerine göre, yağmur yağışıyla birlikte hortum meydana gelmiş. Bazı sera ve ekili alanlarda zarara yol açan hortumda, herhangi bir can kaybı yok. Tarım İlçe Müdürlüğü ve mahalle muhtarımız tarafından hasar tespiti yapılıyor. Yıkılan seraların hiçbiri sigortalı değil. Yasa gereği tarım sigortaları kapsamına alınan risklerin, afet kapsamına alınmamasından dolayı vatandaşlarımızın zararları karşılanamıyor. Hasar tespit çalışmaları bittikten sonra konuyu değerlendireceğiz.''

Hacıveliler Muhtarı Aziz Atıcıoğlu da çiftçilerin zarar gören seralarını kendi imkanlarıyla onarmaya çalıştıklarını belirterek, ''Gerçekten çok mağdur durumdalar. Bazı vatandaşlarımızın seraları tamamen yıkılmış. Yetkililerin yardımcı olmasını istiyoruz'' dedi.

Kumluca Ziraat Odası Başkanı Zeki Öztürk de hasar tespit çalışmalarının ardından, hortumdan zarar gören odaya kayıtlı çiftçilere, ilk etapta 100 kilogram plastik sera örtüsü yardımı yapacaklarını bildirdi.

Seraları zarar gören çiftçiler ise hortumun çok kısa sürede seraları yerle bir ettiğini belirtti. Yıkılan seralarındaki ürünleri toplamaya çalışan çiftçilerden bazılarının ağladıkları görüldü.

ANKARA-ANTALYA KARA YOLU 02.30-07.30 SAATLERİNDE HER İKİ YÖNDEN TRAFİĞE KAPANDI

Antalya, Burdur ve Isparta çevresinde gece meydana gelen fırtına, sağanak ve yoğun kar yağışı kara yolu ulaşımında aksamalara neden oldu. Ankara-Antalya kara yolu 02.30- 07.30 saatlerinde her iki yönden trafiğe kapandı.

Karayolları 13. Bölge Müdürlüğü Yol Bakım Başmühendisi Gençağa Karakaş, Ankara-Antalya kara yolunun, Isparta'nın Keçiborlu ilçesi yakınlarında saat 02.30 sıralarında ulaşıma kapandığını bildirdi. Yoğun kar yağışı nedeniyle kamyon ve tır gibi ağır vasıtalardan zincir takmayanların yoldan çıktıklarını, kaydıklarını ve küçük çaplı trafik kazalarına neden olduğunu belirten Karakaş, kaymalar ve kazalar yüzünden kapanan yolun saat 07.30 sıralarında trafiğe açıldığını söyledi.

Yolun kapanmasından sonra sürücülerin araçlarını benzin istasyonlarına park ederek beklediklerini anlatan Karakaş, ''Ekiplerimizin tamamı yollarda olmasına rağmen bu durum yaşandı. Çünkü bazı ağır vasıta sürücüleri zincir takmadıkları için araçlarını kaydırdılar. Kurtarma ekipleri ise yolun tüm şeritlerini kapatan araçlar yüzünden geçiş yapamadıkları için bölgeye gecikerek ulaştı'' dedi.

Afyonkarahisar'ın Dinar ve Dazkırı ilçeleri arasında da yoğun kar yağışı meydana geldiğini ve bu yolda da trafiğin bir süre aksadığını ifade eden Karakaş, Isparta'nın Uluborlu ilçesi civarında yoğun kar yağışı nedeniyle, büyük araçların kaydığını ve yolun kapandığını belirtti.

"ŞU AN İTİBARİYLE ULAŞIMA KAPALI YOL YOK"

Antalya'nın Korkuteli ilçesi ile Denizli'nin Acıpayam ilçeleri arasındaki yolda da kar yağışı nedeniyle sorun yaşandığına değinen Karakaş, şu bilgileri verdi:

''Şu an itibarıyla ulaşıma kapalı yol yok. Ekiplerimiz yağışın başladığı andan itibaren görev mahalindeydi ve halen çalışmalarını sürdürüyorlar. Meteorolojiden aldığımız ihbara göre, bugün öğleden sonra Orta Akdeniz'den gelen yağışlı hava dalgası yine bölgemizi etkileyecek. Sahillerde sağanak, yüksek kesimlerde kar yağışı bekliyoruz.''

Ankara-Antalya karayolunun zincir takmadığı için kayan ağır vasıtalar ve küçük çaplı kazalar yüzünden bir süre trafiğe kapandığını hatırlatan Karakaş, sürücülere şu uyarılarda bulundu:

''Kar yağışı sırasında ağır vasıta sürücüleri mutlaka zincir takmalı, özel araç sürücüleri de, kaza ve kapanma anında, kurtarma ekiplerinin geçişine izin verecek şekilde araçlarını bırakmalı. Kar yağışı sırasında ağır vasıta sürücülerinin zincir takmalarını rica ediyoruz. Özel araç sürücülerinin de tıkanma dolayısıyla trafik durduğunda kurtarma araçlarının geçişine engel olmayacak şekilde durmaları gerekmektedir. Kaza ve kayma nedeniyle yolu tamamen kapatan araçlar nedeniyle araçlarımızın geçmesi zaman alıyor. Bu durum bizim için önemli bir handikap. Güvenlik güçleri ve Karayolları ekipleri yolları sürekli kontrol altında tutuyor. Her 30-40 kilometrede bir, mutlaka araçlarımız, iş makinelerimiz var ama ekiplerimizin tıkanma noktalarına zamanında ulaşamamaları işimizi zorlaştırıyor.''

KONYAALTI SAHİL ŞERİDİNDEKİ YOL TAHRİP OLDU

Gençağa Karakaş, her yıl kış mevsiminde şiddetli fırtınalarda Konyaaltı sahil yolunda (Akdeniz Bulvarı) sorun ve tahribat yaşandığını, ancak dün gece tahribatın biraz daha büyük olduğunu açıkladı. Karakaş, ''Tahribat bu yıl biraz daha arttı ve yola sirayet etti. Yolun deniz tarafındaki şeridini gece tedbir amaçlı trafiğe kapatmıştık. Nitekim bu şerit gece tamamen tahrip oldu'' diye konuştu.

Antalya-Korkuteli kara yolunun Termessos kavşağından, Antalya istikametine doğru 5 kilometrelik kesiminin de dolu ve sağanak yüzünden tahrip olduğunu, bu bölgede sel meydana geldiğini belirten Karakaş, yolun tahrip olan bir şeridinin trafiğe kapatıldığını ve ulaşımın, bölünmüş yolun diğer şeridinden iki yönlü sağlandığını sözlerine ekledi.

HAVA ULAŞIMINDA SORUN YOK

Antalya Uluslararası Hava Limanı Mülki Amiri, Vali Yardımcısı Hayrettin Balcıoğlu, fırtına nedeniyle hava ulaşımında sorun yaşanmadığını bildirdi. Balcıoğlu, ''Meteorolojiden gelen ihbar üzerine gerekli tedbirleri aldık. Uçaklar normal iniş ve kalkış yaptılar'' dedi.

MUĞLA'DA DALAMAN SANAYİ SİTESİ'NDEKİ İŞ YERLERİNİ VE BAZI EVLERİ SU BASTI

Muğla'nın Dalaman ilçesinde şiddetli yağış nedeniyle Ters Akan Çayı'nın taşması sonucu, Dalaman Sanayi Sitesi'ndeki iş yerlerini ve bazı evleri su bastı.

Ortaca ve Dalaman'da bir haftadır devam eden sağanak yağış ve fırtına, yaşamı olumsuz etkiliyor. Dalaman'da bulunan Ters Akan Çayı'nın taşması sonucu Dalaman Sanayi Sitesi'ndeki iş yerlerini ve Dalaman 48 Evler, Seyfettin İnce, Karaçalı mahallelerindeki bazı evler su baskınına uğradı. Bazı vatandaşlar ise su baskınlarına karşı gece iş yerlerinde nöbet tuttu. İlçede zaman zaman da elektrik kesintileri meydana geldi.

Öte yandan, Dalaman Kaymakamı Ahmet Deniz başkanlığında Belediye İtfaiye Amirliğinde kriz masası oluşturuldu. Dalaman Belediye Başkanı Beyhan Korkut, aşırı yağışların ardından Ters Akan Çayı'nın taştığını belirterek, ''Belediye ekipleri sürekli görevde. Vatandaşlarımızı da dikkatli olmaları konusunda devamlı uyarıyoruz'' dedi.

Dalaman Kaymakamı Ahmet Deniz ise gün boyu devam eden yağışların ardından çaydan taşan suların bazı ev ve iş yerlerine zarar verdiğini ifade ederek, ''İtfaiye Amirliğimizde görevli personele 200 civarında su baskını ihbarı geldi. Resmi ve özel şahıslara ait iş makineleriyle su baskını olan yerlerde çalışmalarımızı sürdürüyoruz'' diye konuştu.

''BİR GÜNDE METREKAREYE 154.4 KİLOGRAM YAĞIŞ DÜŞTÜ''

Bu arada, Muğla Valisi Ahmet Altıparmak, yağışların ardından zarar gören Ortaca ve Dalaman'a bağlı köyleri gezerek, incelemelerde bulundu.

Altıparmak, gazetecilere yaptığı açıklamada, özellikle Dalaman bölgesinde son yılların en yüksek yağışlarının görüldüğünü söyledi. Altıparmak, ''Bir günde metrekareye 154.4 kilogram yağış düştü. Bu oran en son 1972'de görülmüş. Hasar tespit çalışmalarımız sürüyor. Gerekeni yapacağız. DSİ tarafından bölgedeki kanallar da temizlenecek'' dedi.

MARMARİS

Marmaris'te ise cuma gününden itibaren etkisini gösteren, zaman zaman hızı saate 90 kilometreyi bulan rüzgar ve sağanak yağış, hasara neden oldu.

Yalancıboğaz mevkisinde bulunan çok sayıda çam ağacı, fırtına ve yağmurun toprağı gevşetmesi nedeniyle devrildi. Ağaçların bir kısmının gövdesinden kırıldığı, bazılarının da kökünden çıktığı görüldü. Marmaris Orman İşletme Müdürlüğü yetkilileri, devrilen ve zarar gören ağaçları tespit etme çalışmalarına başladıklarını söyledi.

İlçe merkezine yakın bölgelerde yapılan ilk incelemelere göre, 21 ağacın devrildiğini belirten yetkililer, zarar gören ağaç sayısının 100'den fazla olabileceğini kaydetti. Tespit çalışmalarının ardından, devrilen ağaçların parçalara ayrılarak Orman İşletme depolarına kaldırılacağı öğrenildi.

Marmaris Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri, yağışlı ve rüzgarlı havanın hafta sonundan itibaren etkisini kaybetmesinin ve hava sıcaklığının artmasının beklendiğini bildirdi.

İSKENDERUN KÖRFEZİ'NDE FIRTINA HAYATI OLUMSUZ ETKİLİYOR

İskenderun Körfezi'nde gece yarısında bu yana devam eden fırtına hayatı olumsuz etkiliyor.

Ulu Cami Caddesi üzerine İnsani Yardım Derneği tarafından açılan çadır fırtına nedeniyle yıkıldı. Otopark girişine açılan çadırın fırtınaya dayanamayarak araçların üzerine devrilmesi sonucu bazı araçların ön camları kırılırken, bazı araçlarda maddi hasar oluştu.

İskenderun Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı ekipler ve çadır görevlileri olay yerinde hasar tespit çalışmaları yaptı. İskenderun Körfezi'nde de etkili olan lodos sebebiyle balıkçılar denize açılamadı. Teknelerini sık sık kontrol eden balıkçılar fırtınanın azizliğine uğramamak için tedbirlerini artırdı. Kızakta bekleyen tekneler de barınağın kenarına çekildi. Fırtına sebebiyle kent merkezinde sık sık elektrik kesintileri yaşandı.

(AJANSLAR)