kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
29 Ocak 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Kiracılar korunacak

ANKARA
29.01.2009
Ev sahibi-kiracı ilişkilerini düzenleyen yasa tasarısının yürürlük hükmünde, ev sahibi 10 yıl dolmuş olsa da yeni yasaya dayanarak sözleşmeyi feshedemeyecek, 5 yıl bekleyecek..
Hükümet, Genel Kurul'da bekleyen Borçlar Yasa Tasarısı'nın nasıl uygulanacağını gösteren yürürlük yasa tasarısını Meclis'e gönderdi. Tasarıya göre Borçlar Yasa Tasarısı Meclis'te kabul edilip yürürlüğe girdiğinde kiracı lehine olan hükümler hemen uygulanacak. Meclis'e dün sevk edilen yürürlük yasa tasarısı şu düzenlemeleri içeriyor:

* Borçlar Yasa Tasarısı kabul edilip yürürlüğe girdiğinde alıcı, kiracı, işçi ve kefilin lehine olan, yani bu kesimleri koruyan hükümleri daha önce yapılan sözleşmeler için de uygulanacak.

* Ev sahibi, kira sözleşmesini 10 yıl sonunda "herhangi bir sebep göstermeksizin' sona erdirme hakkını, Borçlar Yasası'nın girdiği tarihten başlayarak '5 yıl geçmedikçe kullanamayacak. Yani ev sahipleri, 10 yıldır evlerinde oturan kiracılarını kapının önüne koymak için bu hükmü kullanamayacak. Yasa yürürlüğe girdiğinde kiracı aynı evde 10 yıldır oturuyor olsa bile ev sahibi kontratı feshedemeyecek. Bunun için en az 5 yıl daha beklemek zorunda kalacak.

* Türk Borçlar Kanunu Tasarısı'nın yasalaşıp yürürlüğe girmesinden önceki dönemde yapılmış olan kısmi ödemeli satış, kira, hizmet ve kefalet sözleşmelerinde; alıcı, kiracı, işçi ve kefil, bu sözleşmelerin bağlayıcı olup olmadıklarına, temerrüte ve sona ermelerine ilişkin olarak Türk Borçlar Kanunu'nun herhangi bir hükmünün kendilerini koruyucu nitelikte olmadığı gerekçesiyle uygulanamayacağını ileri süremeyecek.

* Şirketler tarafından soyut ve tek yanlı olarak önceden hazırlanan kitle sözleşmeleri, Türk Borçlar Kanunu'nun yürürlüğe girdiği tarihten başlayarak 1 yıl içinde, tüketiciyi korumayı öngören genel işlem koşullarına uygun hale getirilecek